Рада дозволила конфіскацію російського майна в Україні

Дата: 03 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів.

Відповідна інформація оприлюднена 3 березня на сайті парламенту.

Джерело: unian.net

“Примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації (відшкодування) їхньої вартості, враховуючи повномасштабну агресивну війну, яку Російська Федерація розв’язала і веде проти України та українського народу”, – йдеться в тексті документа.

Перелік відповідних об’єктів має скласти Кабмін, потім його внесуть на розгляд Ради нацбезпеки та оборони.

Водночас у законі наголошується, що він “не виключає і не обмежує” права України “вимагати відшкодування шкоди, заподіяної унаслідок повномасштабної агресивної війни, яку Російська Федерація розв’язала і веде проти України з порушенням норм міжнародного права, вчиняючи злочини проти людства”.

Загалом народні депутати впродовж пленарного засідання ухвалили 14 законів та одну постанову. Серед них:

  • №7123 – “Про Звернення Верховної Ради до Організації Об’єднаних Націй, Верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Європейського парламенту, міжнародних організацій та їх парламентських асамблей, парламентів та урядів іноземних держав щодо термінової необхідності забезпечення захисту цивільного населення України від збройних нападів російських загарбників”
  • №7113 – “Про затвердження указу Президента України “Про загальну мобілізацію”
  • №7115 – “Про схвалення указу Президента України “Про використання Збройних Сил України та інших військових формувань”
  • №5143-5144 – “Про забезпечення відповідальності осіб, які здійснювали колабораційну діяльність”
  • №5101-5102 – “Про заборону виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора та про посилення кримінальної відповідальності за виготовлення та поширення забороненої інформаційної продукції”
  • №7118 – “Про додаткове регулювання забезпечення діяльності правоохоронних органів у складних умовах воєнного стану”
  • №7117 – “Про зміни до судоустрою”, щоб суди могли продовжувати роботу
  • №7116 – “Про посилення відповідальності за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану”
  • №7120 – “Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України”
  • №7121 – “Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни (відстрочка звітності)”
  • №7122 – “Про примусове вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів”
  • №7124 – “Про посилення відповідальності за мародерство”
  • №7125 – “Про особливості оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану”

Нагадаємо, Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Про втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії ви можете дізнатись у спеціальному тексті, який підготувала ZMINA. Ми періодично оновлюємо його. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter