Писатимемо разом із суспільством: Разумков розповів, що буде в новому законі про особливий статус Донбасу

Дата: 07 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Новий закон про особливий статус Донбасу писатиметься разом із суспільством та міжнародними експертами, а тому в ньому не перетнуть жодної “червоної лінії”.

Про це в інтерв’ю телеканалу “Україна” повідомив спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

Так званий закон про особливий статус Донбасу Верховна Рада ухвалила ще у 2014 році. Відтоді парламентарі щороку подовжували термін його дії, а критики документа навіть просили Конституційний Суд визнати його незаконним, адже він нібито порушує низку статей Конституції

Наприкінці 2019 року дія закону має спливти, а тому парламенту треба розробити новий документ, який би регулював питання виборів на Донбасі, як того вимагає погоджена нещодавно Україною “формула Штайнмаєра”. 

“Ніхто не буде порушувати “червоні лінії”, які були зазначені раніше, тому що від них залежить територіальна цілісність і суверенітет України. Ключовим питанням стоїть питання про вибори, які можуть відбуватися виключно за українським законодавством, і це одна з тих “червоних ліній”, про які ми говорили. Друге – вибори можуть відбуватися, лише коли немає кулеметів, танків, іншої зброї. Коли в нас буде контроль над кордоном, коли ОБСЄ визнає ці вибори, саме тоді почне працювати так званий новий закон про особливий статус Донбасу”, – запевнив Разумков. 

Спікер парламенту наголосив, що особливий статус регіону не передбачає федералізації України, як про це кажуть критики підписання “формули Штайнмаєра”. Писатиметься закон із залученням експертів та суспільства.

“Це не буде писатися в Офісі президента або в закритому комітеті Верховної Ради. Це закон буде писатися разом із суспільством, тому що це питання дуже важливе для всієї держави”, – сказав Разумков. 

Нагадаємо, що 2 жовтня Україна погодила так звану “формулу Штайнмаєра” щодо виборів на окупованому Донбасі. Підписали її на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську, де також домовилися про розведення сил у Петрівському та Золотому. Інформацію про підписання так званої “формули Штайнмаєра” в українському суспільстві сприйняли неоднозначно, проте міжнародні партнери привітали цей крок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter