П’ятьом колаборантам, які допомагали РФ на тимчасовово окупованих територіях, повідомили про підозри

Дата: 29 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці викрили на колабораційній діяльності ще декількох колишніх посадовців з Донецької та Луганської областей.

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

“Перед законом постане “банкір”, який у змові з російськими кураторами створив і очолив у Маріуполі псевдоутворення, що за своїм функціоналом нагадує фінустанову – “Центробанк ДНР”. Окупанти доручили зраднику витіснити з обігу українську гривню, захопити приміщення українських банків для розширення інфраструктури новоутвореного відділення та підібрати “кадри” з-поміж колишніх і нинішніх працівників фінустанов”, – йдеться у повідомленні СБУ. 

Крім того, СБУ підозрює ще двох колаборантів, які за власним бажанням перейшли на бік російських окупантів. В обмін на лояльність вони погодились тимчасово очолити незаконні структури у Троїцькому та Сватівському районах Луганської області. Мова йде про так звані “Об’єднані територіальні відділення державної установи – Республіканські центри зайнятості ЛНР”.

Також СБУ викрила на колабораційній діяльності депутатку Міловської селищної ради, яка представляла заборонену в Україні партію “ОПЗЖ”. Мешканка Старобільського району в умовах воєнного стану добровільно обійняла керівну посаду у незаконно створеному органі й стала “заступником голови Міловської районної адміністрації ЛНР”.

Ще одна жінка під час тимчасової окупації Херсона добровільно обійняла посаду так званого “начальника департамента образования и науки” в окупаційній адміністрації Росії в Херсонській області.

Стосовно усіх цих осіб СБУ проводить досудове розслідування за статтею 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їм загрожує 10 років ув’язнення.

СБУ продовжує збирати доказову базу щодо колаборантів, які в умовах воєнного часу перейшли на бік ворога і допомагають встановлювати окупаційний режим в Україні.

Раніше ZMINA писала, що Національна поліція України розслідує 830 кримінальних проваджень за фактом колабораціонізму. Деякі фігуранти – колишні посадовці та правоохоронці. Фігурантами справ є люди, які були при владі, а також колишні працівники правоохоронних органів. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення парламент уже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Відтепер за колабораційну діяльність можна отримати: 

  • позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років;
  • виправні роботи на строк до двох років;
  • арешт на строк до шести місяців;
  • штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення волі на строк до 15 років;
  • довічне позбавлення волі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter