Українські провоохоронці відкрили понад 800 справ за фактом колабораціонізму

Дата: 25 Червня 2022
A+ A- Підписатися
Національна поліція України розслідує 830 кримінальних проваджень за фактом колабораціонізму. Деякі фігуранти – колишні посадовці та правоохоронці.
 
Про це повідомив в інтерв’ю виданню “Новое время” очільник Нацполіції Ігор Клименко.
 
Ігор Клименко. Фото: Олександр Медведєв / НВ

830 кримінальних проваджень відкрито за статтею про колабораційну діяльність. 1355 осіб за колаборанство вже отримали підозри на сьогодні. І до суду ми встигли скерувати 55 таких кримінальних проваджень”, сказав він.

Очільник Нацполіції уточнив, що фігурантами справ є люди, які були при владі, а також колишні працівники правоохоронних органів. За його словами ці люди намагалися, знайти себе в цьому житті, і нічого кращого не придумали, як послугувати ворогу.

Є такі люди, які відверто симпатизували російській федерації, чекали “рускій мір”. Це пов’язано було і з пропагандою, яку нав’язували багато років російські засоби масової інформації, та й деякі політичні партії, які функціонували на території нашої держави”, зазначив Клименко.

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення парламент уже двічі вносив зміни до Кримінального кодексу й посилив відповідальність за колабораціонізм та пособництво Росії. Відтепер за колабораційну діяльність можна отримати: 

  • позбавлення права обіймати певні посади або вести певну діяльність на строк від 10 до 15 років;
  • виправні роботи на строк до двох років;
  • арешт на строк до шести місяців;
  • штраф до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • позбавлення волі на строк до 15 років;
  • довічне позбавлення волі.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter