Путін святкує 70-річчя розгромом незалежних ЗМІ в Росії — “Репортери без кордонів”

Дата: 07 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Путін 7 жовтня святкує свій день народження повним розгромом незалежної преси в Росії.

Про це заявили представники міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” (RSF), які згадали переслідування журналістів протягом його 22-річного “правління”.

Джерело: RSF

“Володимир Путін святкує своє 70-річчя, але нема чого святкувати незалежній пресі, що перебуває буквально на межі вимирання”, — сказала керівниця відділу Східної Європи та Центральної Азії RSF Жанна Кавельє.

Вона уточнила: коли Путін вперше став президентом на початку 21-го століття, у Росії все ще був плюралістичний медіаландшафт і прогресивний медіазакон. Вже за 22 роки ця країна стала однією з найнебезпечніших у світі для журналістів, які змушені ховатися чи тікати, щоб займатися своєю професією, або піддаватися цензурі, щоб уникнути арешту за відмову співпрацювати з владою.

37 журналістів загинули через свою роботу

Безкарність за насильницькі злочини проти журналістів погіршилася після обрання Путіна президентом у березні 2000 року. Майже 40 із них загинули через свою роботу. Серед найвідоміших жертв — Анна Політковська, яку застрелили у своєму будинку рівно 16 років тому, 7 жовтня 2006-го.

Журналістка була добре відома висвітленням війни в Чечні для “Нової газети”, заснованої лауреатом Нобелівської премії миру 2021 року Дмитром Муратовим. Наразі видання закрите в Росії за рішенням суду. За останні два десятиліття в країні вбили п’ятьох його співробітників.

43 військових злочини проти ЗМІ в Україні

RSF задокументувала 43 військових злочини, вчинені з моменту вторгнення 24 лютого російських військ на територію України, проти понад 100 журналістів та 11 телевізійних веж. За даними правозахисників, вісім журналістів вбиті та 17 поранені (станом на 7 жовтня 2022 року).

“Репортери без кордонів” подали сім скарг до Міжнародного кримінального суду та Генеральної прокуратури України щодо вказаних злочинів.

Щонайменше 19 журналістів ув’язнені

Сотні журналістів були заарештовані після приходу Путіна до влади, особливо в останні роки його “правління”. Щонайменше 19 утримуються в російських в’язницях зараз — за сфабрикованими звинуваченнями за публікацію нібито неправдивої інформації, зберігання наркотиків і фінансування тероризму.

Журналіста-розслідувача Івана Сафронова 5 вересня засудили до 22 років ув’язнення за розголошення нібито “державної таємниці”, насправді — інформації, яка була у відкритому доступі в інтернеті.

З 19 ув’язнених журналістів шестеро заарештовані в окупованому Росією Криму і утримуються на півострові або у РФ з політичних мотивів. Багато з них піддавалися тортурам, як репортер “Крим.Реалії” (Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода) Владислав Єсипенко.

183 ЗМІ визнані “іноземними агентами”

Реєстр ЗМІ “іноземних агентів” Міністерства юстиції станом на початок жовтня 2022 року містить 183 імені фізичних або юридичних осіб порівняно з десятьма до грудня 2020 року. Ті, хто є в реєстрі, мають заявляти, що вони є “іноземними агентами” у верхній частині всіх публікацій.

Статус “іноземного агента” спрямований не лише на дискредитацію ЗМІ та журналістів в очах читачів, а й накладає важкий адміністративний тягар. Невиконання вказаних зобов’язань карається штрафом або позбавленням волі на строк до п’яти років.

Понад 50 законів, що обмежують свободу преси

За часів Путіна цензура дуже прогресувала, зокрема, й через законодавчі акти. Ці закони сформульовані досить вільно, і їх можна тлумачити як завгодно Це є постійною загрозою для блогерів і журналістів в Росії.

Внаслідок законодавчого чи економічного тиску багато ЗМІ були змушені закритися. За кілька місяців до парламентських виборів у вересні 2021 року закрилися щонайменше п’ять новинних сайтів, зокрема сайт розслідувань “Проєкт”.

Лише 30 грудня 2020 року Путін підписав близько 100 законів, багато з яких обмежують свободу онлайн-ЗМІ та свободу слова та суперечать конституції Росії та міжнародним стандартам. У звіті про онлайн-цензуру в Росії за листопад 2019 року RSF назвав 27 законів, прийнятих з 2012-го по 2019 рік, які безпосередньо стосувалися ЗМІ. Ще 19 — перелічені в оновленій версії звіту в липні 2021 року.

З моменту широкомасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року у РФ ухвалили щонайменше сім таких законів. Так, відповідно до закону, ухваленого 4 березня, журналісти можуть бути засуджені до 15 років позбавлення волі за публікацію інформації про російські збройні сили, яку влада вважає “неправдивою” або такою, що “дискредитує” їх.

Понад 300 журналістів втекли

Посилене переслідування за останні сім місяців змусило ЗМІ покинути Росію, щоб мати можливість продовжувати працювати за кордоном. Загалом відтік журналістів почався ще до лютого 2022 року і включав запуск видання “Медуза” в Латвії 2014 року. Проте з того часу він прискорився, тепер такі ЗМІ, як “Новая газета” і “Дождь ТВ” працюють частково з-за кордону.

Заблоковано 1,2 мільйона сайтів

Російська неурядова організація “Роскомсвобода”, яка намагається боротися з онлайн-цензурою, повідомила, що понад 1 243 000 сайтів заблоковано в Росії з початку моніторингу в листопаді 2012 року. Ще 517 тисяч перебувають під цензурою, у тому числі — майже 7 тисяч з початку повномасштабного наступу в Україні в лютому.

Серед них десятки ЗМІ, наприклад, “Медуза”, для якого RSF створив альтернативний “дзеркальний” сайт для відновлення доступу, “Медіазона”, “Німецька хвиля”, “Новое время” і «Новая газета. Европа”.

Російський медіарегулятор Роскомнагляд включений RSF до списку придушувачів свободи цифрової преси у 2020 році.

У щорічному рейтингу свободи преси RSF Росія посідає 155-те місце зі 180, 2021-го вона була на 150-му. 

Про те, як знищували журналістику в Росії, читайте в матеріалі ZMINA

Незалежних більше немає: в Росії остаточно поховали свободу слова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter