У Росії ексжурналіста Івана Сафронова засудили до 22 років ув’язнення за “держзраду”

Дата: 06 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Московський міський суд засудив колишнього журналіста, радника голови національного космічного агентства “Роскосмос” Івана Сафронова до 22 років позбавлення волі за “державну зраду”.

Про це повідомляється на сайті Amnesty International.

Іван Сафронов. Джерело: РБК

Як повідомляють російські ЗМІ, він відбуватиме покарання в колонії суворого режиму.

Загалом Сафронов перебуває під арештом вже понад два роки, слідчі та прокурори пропонували йому угоду в обмін на свідчення. Востаннє – прямо в залі суду, запропонувавши вдвічі зменшити запрошений для нього термін, але він відмовився. За його словами, “не було жодного шпигунства, була журналістика”.

32-річного Сафронова, який раніше працював кореспондентом “Коммерсанта” і “Ведомостей”, заарештували 7 липня 2020 року. Його звинуватили в “державній зраді”. За версію слідства, він нібито передав конфіденційну державну інформацію двом іноземцям під час роботи журналістом.

Зокрема, 2015 року він начебто передав політологу Демурі Вороніну інформацію про російські війська в Сирії, 2017-го – надав через свого друга Мартіна Ларіша дані про постачання зброї з Росії до країн Африки та інформацію про діяльність російських військових на Близькому Сході.

За версією ФСБ, яка підкріплюється лише довідкою зі Служби зовнішньої розвідки, Воронін працював на розвідку Німеччини, а Ларіш – на розвідку Чехії.

За аналізом обвинувального висновку в справі Сафронова, яке провело видання “Проєкт”, всі “державні таємниці”, у розголошенні яких звинуватили журналіста, досі є у вільному доступі. Також дослідники не знайшли жодного посадовця, який передавав би йому секретні дані.

Адвокати ексжурналіста також стверджують, що вся зібрана ним інформація була отримана з відкритих джерел і залишається доступною з них. Воронін, один із двох людей, які нібито отримали конфіденційну інформацію, визнав у суді, що дав неправдиві свідчення проти обвинувачуваного.

Представниця Amnesty International у РФ Наталія Прилуцька назвала вирок “абсурдно суворим” і таким, що символізує “небезпечну реальність, з якою сьогодні стикаються російські журналісти”.

Це також викриває недоліки російської системи правосуддя та безкарність державних органів, що регулярно фабрикують справи з незначними або без жодних доказів на їхню підтримку, підкреслила вона.

Прилуцька розповіла, що з моменту арешту Сафронова в липні 2020 року його адвокати неодноразово зазнавали перешкод з боку влади, а розслідування його справи та сам суд супроводжувалися численними процесуальними порушеннями.

“Усім, хто стежив за цією справою, швидко стало зрозуміло, що це обвинувачення не має абсолютно нічого спільного з правосуддям, Сафронова судили лише за його журналістську діяльність”, – сказала правозахисниця.

Вона наголосила, що єдиним “злочином” ексжурналіста був збір інформації з відкритих джерел, знайомство та дружба з іноземцями.

За кілька годин до оголошення вироку Євросоюз укотре закликав зняти із Сафронова обвинувачення та звільнити його без жодних умов.

“Систематичні репресії режиму проти незалежної журналістики позбавляють громадян права на правдиву  інформацію, зокрема про війну Росії в Україні”, – заявив речник Європейської служби зовнішніх зв’язків Петер Стано.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Росії станом на початок серпня відкриті 85 кримінальних справ за статтею 207.3 КК РФ, яка передбачає кримінальну відповідальність за так звану “дискредитацію” російської армії.

Як знищували свободу слова в Росії, читайте в матеріалі ZMINA

Незалежних більше немає: в Росії остаточно поховали свободу слова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter