Путін приїхав до Казахстану на саміт ШОС, там мають право його арештувати

Дата: 03 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Президент РФ Володимир Путін прибув до Казахстану на саміт Шанхайської організації співробітництва. Там він зустрінеться з лідерами Казахстану, Китаю, Туреччини, Азербайджану та Монголії. Оскільки країна ратифікувала Римський статут, там мають право заарештувати Путіна.

Про це пише видання “hromadske” з посиланням на російське агентство “Интерфакс”.

Фото: Informburo.kz

У середу президент РФ зустрінеться із лідером Китаю Сі Цзіньпіном, а також розраховує на переговори з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Крім того, Путін планує зустрітися з тимчасовим виконувачем обов’язків президента Ірану Мохаммадом Мохбером.

Основна програма саміту ШОС відбудеться в четвер, 4 липня. На засіданні учасники обміняються думками з актуальних питань міжнародного та регіонального порядку денного. По завершенню саміту планується підписання офіційних документів.

“hromadske” зазначає, що Казахстан є однією з країн, що ратифікувала Римський статут. Це означає, що Астана має повне право арештувати Путіна на підставі ордера про його арешт, виданого у березні 2023 року.

ШОС заснували у 2001 році шість країн – Казахстан, Китай, Росія, Киргизстан, Таджикистан та Узбекистан. Пізніше до обʼєднання приєдналися Іран, Індія та Пакистан.

Нагадаємо, що 17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна за підозрою в незаконній депортації дітей з окупованих територій України до Росії.

Такий самий ордер видали на ім’я російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової, яка незаконно всиновила викрадену з України дитину та не приховує цього, дякуючи Путіну.

Читайте також: Ті, хто видав ордер на арешт Путіна: як працює Міжнародний кримінальний суд і чим може допомогти українцям

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter