Путін “дозволив” депортувати з 2024 року із захоплених українських регіонів людей без російського паспорта

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Підозрюваний Міжнародним кримінальним судом у депортаціях українських дітей очільник Росії Володимир Путін підписав указ, що дозволяє депортувати із захоплених регіонів України людей, які мають громадянство України. 

Відповідний указ опублікували на сайті правової інформації РФ.  

Фото: Михайло Климентьєв

Слід зазначити, що ще торік президент України Володимир Зеленський підписав указ про нікчемність актів, ухвалених у РФ, які порушують суверенітет і територіальну цілісність України, тож указ Путіна не породжує жодних юридичних наслідків. 

Згідно з путінським наказом, іноземцями російські посадовці вважатимуть людей, які “заявили про своє бажання зберегти громадянство, що є у них, або залишитися особами без громадянства”, а також тих, хто не склав присягу громадянина Росії.

У документі передбачено, що жителів захоплених росіянами територій України, які вирішили зберегти українське громадянство, можуть визнати “загрозою національній безпеці”. Перелік в указі до цього поняття включає широке трактування, наприклад, “загрозою” можна стати “підтримуючи насильницьку зміну основ конституційного ладу РФ”, “фінансуючи та плануючи терористичні акти” або ж порушуючи російське законодавство про мітинги. 

ZMINA раніше вже розповідала, що не порушити російське законодавство про мітинги фактично неможливо.

Згідно з указом Путіна, депортувати з окупованих територій почнуть з 1 липня 2024 року. Однак, не зрозуміло як це положення має виконуватися, адже сама процедура указом не передбачена. 

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк зауважує, що крім цієї суперечності, указ містить й інші. Тож на її думку, він в першу чергу спрямований на те, щоб залякати українських громадян на окупованих територіях та тиснути на них щодо отримання громадянства РФ або посвідки на проживання.

“Цього робити не варто, адже ці статуси тягнуть за собою певні наслідки, як-от мобілізація для громадян РФ, які наступними указами також можуть розширюватися. Найкращий варіант – уникати за можливості будь-якого документального зв’язку з РФ та отримання цих статусів”, – радить Онисія Синюк.

На тлі підписання згаданого указу у Росії схвалили поправки до законодавства, що дозволяють позбавляти набутого громадянства РФ за низкою причин, наприклад, за неодноразове порушення репресивного закону про мітинги, ухилення від військової служби, дезертирство або ж невиконання репресивного законодавства про “іноземних агентів”. 

Також російські силовики нещодавно попросили, аби їм офіційно дозволили перевіряти українців на ТОТ з російськими паспортами “на користування правами громадян України”. 

Нагадаємо, що, на думку української влади, видавання російських паспортів є елементом репресивної політики, а тому правоохоронці ще до початку повномасштабного вторгнення відкривали кримінальні провадження за такими фактами. 

Україна не каратиме власних громадян за отримання російського паспорта після деокупації територій. Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися, наприклад, у тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter