Призначеному окупантами “меру” Енергодара загрожує до 10 років за ґратами за колабораціонізм

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Очільнику створеною в Енергодарі російськими військовими так званої “народної ради” повідомили про підозру у колабораційній діяльності.

Про це повідомили у Запорізькій обласній прокуратурі. 

Андрій Шевчик. Фото: energodar.city

Інформація про створення у місті “народної ради”, яка немає жодного відношення до юрисдикції України, з’явилася ще наприкінці березня. Напередодні цього чинні депутати Енергодарської міської ради, розуміючи плани агресора, склали повноваження, щоб уникнути тиску та примусу створити так звану “народну республіку” в регіоні.

У повідомленні правоохоронців імені підозрюваного “посадовця” не називають, однак відомо, що ним є депутат від “Опозиційної платформи – За життя” Андрій Шевчик. Невдовзі після призначення він записав відеозвернення, у якому розповів, серед іншого, про підтримку, яку надає окупантам у місті Союз афганців та місцеве козацтво.

Правоохоронці кажуть, що підозрюваний, який добровільно погодився на співпрацю з росіянами, нині активно “забезпечує виконання організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій”. До прикладу, Шевчик причетний до призначення в Енергодарі “директором” місцевої гімназії електрика із ЗАЕС.

Від моменту захоплення міста російськими військовими в Енергодарі також встигли утворити так звану “народну міліцію”. 

Шевчику оголосили підозру за частиною 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України. Її санкція передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, що Шевчик не єдиний депутат від ОПЗЖ в Україні, який почав співпрацювати з російськими окупантами. У Мелітополі росіяни після викрадення чинного міського голови Івана Федорова назвали “виконуючою обов’язки” очільника міста депутатку від ОПЗЖ Галину Данільченко. Їй оголосили про підозру за держзраду. 

Також в Ізюмі на Харківщині депутат від ОПЗЖ Анатолій Фомічевський показав російським загарбникам незахищену дорогу, якою ті ввійшли до міста. 

Рада національної безпеки та оборони на час воєнного стану призупинила діяльність низки проросійських партій, зокрема й ОПЗЖ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter