Прив’язували, душили та ґвалтували палицею: прокуратура відкрила справи через катування в колонії на Харківщині

Дата: 13 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора зареєстрував три кримінальних провадження за фактами катування в’язнів в Олексіївській виправній колонії №25 у Харкові. 

Про це повідомляє пресслужба відомства. 

Про порушення прав в’язнів, які відбувались у колонії з 2017 по 2019 рік, ще на початку поточного року розповіли правозахисники з Харківської правозахисної групи. Так, зі слів засуджених, в установі їх били по різних частинах тіла, прив’язували скотчем до ліжка, душили за допомогою пакета на голові, робили “розтяжку” та катували електричним струмом.

“Засудженому М. наносили удари руками і ногами по всьому тілу, викручували руки, після чого зв’язали ноги і руки скотчем, ременем прив’язали до кушетки так, щоб він ледь міг дихати, зверху повністю замотали скотчем, до рота помістили кляп, на голову одягли дві шапки і тримали сім днів у такому стані. Весь цей час його не годували, лише давали чай. У туалет він ходив під себе, від чого в нього загноїлися ноги та сідниці, а коли його розв’язали, то на цих місцях була купа черв’яків, які їли мертву плоть. Після цього М. сказали, що якщо він розповість про це, то помре в колонії від серцевої недостатності”,розповіли монітори, які приходили до колонії з перевіркою. 

Через катування деякі ув’язнені навіть намагалися вчинити самогубство. 

“Засудженому Т. зв’язали руки скотчем, заткнули рота мокрою ганчіркою, били по ребрах та нирках, доки він не втратив свідомість, і так повторювалося декілька разів. Після того запхнули дерев’яну палку до анального отвору. Такі катування повторювались і в подальшому. Зокрема, Т. за вказівкою адміністрації жорстоко побили два добровільних помічники адміністрації, внаслідок чого він вчинив спробу суїциду”, – описували один із випадків, які сталися в установі, правозахисники. 

За словами всіх жертв катувань, проводилися вони за керівництва оперуповноваженого Гарькавого С. С., іноді в цьому брали участь засуджені – добровільні помічники адміністрації. Серед причин, через які людей катували в колонії, були, зокрема, вимагання грошей, примушення до вимагання коштів в інших засуджених, знайдені мобільні телефони, відмови ставати добровільними помічниками адміністрації, етнічне походження та інше. 

Після розголосу, за повідомленнями джерел, оперуповноваженого Гарькавого звільнили і в установі відбулися кадрові перестановки. Проте одразу після цього засуджених, за непідтвердженими даними, “витягли на мороз, поклали обличчям у підлогу, завели руки за спину, наділи кайданки або зв’язали і потягли до штабу”. 

“Частина засуджених пробула на вулиці більше години (температура повітря –3 за Цельсієм). В штабі засуджених примусили повзти на животі по сходах на вищі поверхи – другий, третій і четвертий, деяких при цьому жорстоко били. У всіх засуджених сильно обідрані лікті, коліна та живіт. У такому стані засуджених протримали з 3-ї години ночі до обіду”, – кажуть правозахисники та додають, що били насамперед тих, хто скаржився на дії адміністрації моніторам. 

Згодом людей примусили написати пояснювальні записки, що вони нібито чинили опір та перешкоджали обшуку, тому проти них була застосована фізична сила і спецзасоби, і що вони не мають претензій. 

Наразі прокуратура внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ознаками кримінальних правопорушень щодо:

  • катування, вчиненого повторно, за попередньою змовою групою осіб;
  • перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу із застосуванням насильства або погрозою застосування насильства;
  • грубого порушення законодавства про працю.

Розслідування в цих справах доручили територіальному управлінню ДБР у Полтаві. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter