Прийматимуть на роботу лише з військовим квитком: Кабмін змінив порядок військового обліку

Дата: 03 Січня 2023
A+ A- Підписатися

30 грудня 2022 року Кабмін затвердив новий порядок військового обліку. Постановою № 1487 “Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” посадовці затвердили низку змін у процедурі військового обліку.

Інформація про це з’явилася на офіційному сайті відомства.

Фото: Depositphotos

Зокрема, для звірення даних про призовників співробітники військового комісаріату тепер зможуть робити побудинковий обхід. Однак для цього потрібно буде отримати офіційний дозвіл від мера, сільського чи селищного голови.

Водночас чоловіки призовного віку самі зможуть подавати необхідну для військкомату особисту інформацію про себе через мобільний застосунок адміністративних послуг “Дія”.

Також у постанові прописано взаємодію між Єдиним державним реєстром військовозобов’язаних та іншими державними базами даних. Тобто свіжі дані про призовника автоматично передаватимуться військовим.

Постанова передбачає, що у 2023 році приймати на роботу або навчання військовозобов’язаного зможуть лише після надання військового квитка (його також можна буде показувати на вимогу в електронному варіанті за допомогою застосунку “Дія”) або після поставлення на військовий облік.

Крім того, всі центри зайнятості тепер подаватимуть інформацію про безробітних військовозобов’язаних.

Документ також покладає на керівників підприємств обов’язок сповіщати працівників про призов.

Примітно, що дипломатичні відомства вестимуть військовий облік військовозобов’язаних українців, які після 24 лютого виїхали з України. Вони також мають сприяти поверненню таких громадян в Україну.

Також жінки-лікарі чи фармацевти, які не перебували на військовому обліку до затвердження цього порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськові до кінця 2026 року.

Раніше ZMINA писала, що в парламенті на рівні профільного комітету Верховної Ради народні обранці доопрацьовують проєкт закону “Про внесення змін до статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”. Тож військовий облік для жінок в Україні відтермінували до жовтня 2023 року.

Нагадаємо, що в жовтні 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо особливостей призову на строкову військову службу та діяльності призовних комісій. Законопроєкт, який подав Володимир Зеленський, підтримали 318 народних депутатів.

Згідно з проєктом №8109, під час дії воєнного стану:

  • призов на строкову військову службу не проводиться;
  • призовні комісії створюються для розгляду питань щодо організації медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку;
  • здійснюється організація та проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов’язаних або вилучення з військового обліку;
  • відбувається скерування призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або ухвалення рішення про відмову в такому скеруванні.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter