Причетних до таємних в’язниць СБУ силовиків досі не покарано

Дата: 06 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Протягом чотирьох років після викриття міжнародними правозахисними організаціями фактів таємного тримання під вартою цивільних осіб з обох сторін збройного конфлікту на Сході України жоден із потерпілих не домігся справедливості, правди чи компенсації.

Про це в спільній заяві повідомили Amnesty International та Human Rights Watch.

Правозахисники та журналісти неодноразово повідомляли про так звані секретні в’язниці СБУ, де силовики незаконно утримують людей. Окрім звіту правозахисників у березні 2018 року, журналісти Громадського телебачення випустили документальний фільм-розслідування “Таємний ізолятор СБУ”, в якому поспілкувались із п’ятьма людьми, які стверджують, що понад рік утримувалися в ізоляторі Харківського управління СБУ без суду та слідства. 

Притягнути винних до відповідальності за порушення прав людини, як наголошують правозахисники через чотири роки, не допомогла навіть зміна керівництва СБУ, адже новий голова спецслужби Іван Баканов уже назвав фантазіями російських пропагандистів так звані секретні в’язниці.

“І він, на жаль, продовжує політику публічного заперечення. Поки всі підозрювані в кримінальних злочинах не будуть встановлені та притягнуті до відповідальності в межах справедливого судового процесу, безперервна безкарність означатиме, що права цивільних осіб з обох сторін конфлікту і надалі жахливо порушуватимуть”, – сказала директорка регіонального офісу Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії Марі Стразерс. 

У квітні 2018 року автори звіту отримали листа від СБУ, який, за їхніми словами, яскраво демонструє почуття безкарності за серйозні порушення прав людини, що відбуваються в спецслужбі. Так, силовики переконували, що в них немає таємних в’язниць, але всередині конверта з відповіддю лежала вирізка з каталогу меблів із зображенням розкішної спальні.

“Зображення не стосується листа, але чи його вклали задля жарту, чи як натяк на певні спальні місця в ізоляторі, існування яких було заперечено”, – запитують правозахисники. 

У заяві правозахисники наголошують, що порушення прав людини та незаконні затримання досі відбуваються й на непідконтрольних українському уряду територіях. Водночас ситуація там навіть погіршилась. 

“Поки колишні в’язні таємних тюрем СБУ все ще чекають на встановлення правди, справедливості та відшкодування, відомство продовжує заперечувати підтверджені факти та звинувачує “російську пропаганду” в поширенні нібито неправдивих тверджень, які не хоче визнавати українська сторона. Обидві сторони збройного конфлікту на Сході України повинні вжити заходів для подолання грубих порушень прав людини, вчинених на підконтрольних їм територіях”, – зазначила Стразерс.

Нагадаємо, що реформа СБУ була однією з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні минулого року. Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг. 20 травня парламент скерував президентський законопроєкт про реформу СБУ на доопрацювання, однак експерти стверджують, що запропоновані зміни не захищають прав людини та суперечать міжнародним нормам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter