Баканов назвав фантазіями російських пропагандистів так звані секретні в’язниці СБУ

Дата: 09 Червня 2020
A+ A- Підписатися

В Україні немає жодних “секретних в’язниць СБУ”, а чутки про системні порушення прав людини цілеспрямовано поширюються з подачі проросійських пропагандистів.

Про це розповів голова СБУ Іван Баканов.

Баканов зазначив, що з 2017 року в СБУ діє спеціальна група для співпраці з міжнародними та правозахисними організаціями, яку очолює заступник голови СБУ, а сьогодні у відомстві особливу увагу звертають на те, щоб не допускати виявів порушень прав людини чи тортур. 

“В Україні триває війна, у тому числі гібридна. Ми захищаємося не лише від російських куль, а й від інформаційних атак та величезної цілеспрямованої брехні. Тож давно звикли до постійних “вкидів” про “секретні тюрми СБУ”. Ще раз наголошую – у Служби безпеки немає жодних секретних тюрем, де нібито когось катують. Це – фантазії російських пропагандистів. Ми детально вивчаємо всі звернення та доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні. Проводимо перевірки і при цьому відверто кажемо нашим міжнародним партнерам: якщо ви бачите в роботі СБУ якісь порушення, негайно звертайтеся до прокуратури. Усі, хто порушує закон, повинні відповідати за законом. І працівники Служби безпеки – не виключення”, – впевнений голова СБУ.

Нагадаємо, що правозахисники та журналісти неодноразово повідомляли про так звані секретні в’язниці СБУ, де силовики незаконно утримують людей. У березні 2018 року журналісти випустили документальний фільм-розслідування “Таємний ізолятор СБУ”, в якому поспілкувались із п’ятьма людьми, які стверджують, що понад рік утримувалися в ізоляторі Харківського управління СБУ без суду та слідства. 

Тоді ж центр “Миротворець” оприлюднив оголошення про “збір коштів на будівництво секретної в’язниці СБУ для представників Amnesty International”, помістивши поруч фото журналістки “Громадського” Анастасії Станко та підпис, що вона в очікуванні на першу чергу. Журналістка розцінювала це як погрозу та психологічний тиск.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter