Провести ДНК-експертизу для пошуку загиблих за власним бажанням неможливо – Омбудсман

Дата: 17 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

За кожним фактом зникнення, викрадення або потрапляння у полон українців органи досудового розслідування розпочинають кримінальне провадження. Зокрема, у біологічних батьків чи дітей зниклої людини відбираються зразки ДНК, та за постановою слідчого проводиться безплатна молекулярно-генетична експертиза. Однак провести ДНК-експертизу для пошуку загиблих за власним бажанням неможливо.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

Ілюстративне зображення. Фото: Depositphotos

Так, для пошуку зниклих безвісти особа має самостійно звернутись за місцем свого проживання у відділ поліції із заявою про зникнення або пошук кровних родичів. Зразки відбираються і молекулярно-генетична експертиза проводиться лише за постановою слідчого. Для того, щоб здати біологічні зразки, родичам потрібно мати із собою паспорт, для дитини – свідоцтво про народження. Експертиза проводиться коштом держави.

“Взяти зразки можуть безпосередньо у відділеннях судово-медичної лабораторії за дорученням слідчого, який веде справу про зникнення і вносить відповідне клопотання до суду. Надалі за рішенням суду відбудеться забір, перевірка та встановлення наявності/відсутності співпадіння геномної інформації”, – пояснив Омбудсман.

Після цього ДНК-профіль родича відправляють до централізованого автоматизованого обліку генетичних ознак людини, де в автоматичному режимі проводять порівняння ДНК-профілів. У разі виявлення збігів, про це інформують орган, який призначив експертизу та проводить досудове розслідування, та родичів загиблої особи.

Нагадаємо, що на деокупованих територіях Харківської області досі не ідентифіковані понад 400 тіл загиблих. Загалом вже вдалося ідентифікувати близько 200 тіл убитих та закатованих росіянами людей. Правоохоронці зазначають, що серед них є закатовані та розстріляні українці. Зазвичай ідентифікувати вбитих можна лише за допомогою генетичної експертизи.

Для цього спеціалісти-криміналісти відбирають зразки ДНК у родичів загиблих та безвісти зниклих. За допомогою мобільних ДНК-лабораторій на місці події проводять дослідження та детальний огляд узятих біологічних зразків. Ці ДНК-лабораторії дозволяють впродовж 105 хвилин виділити ДНК-профіль загиблого та порівняти його з узятими в родичів зразками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter