Протягом осені окупанти притягли 66 кримчан до адмінвідповідальності за антивоєнні та проукраїнські погляди

Дата: 28 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

За осінь окупанти в тимчасово окупованому Криму притягли до адміністративної відповідальності 66 осіб за дискредитацію російської армії, заклики до миру та висловлювання проукраїнської позиції.

Про це йдеться у дослідженні правозахисної ініціативи “Кримський процес” за результатами спостереження з 1 вересня до 27 листопада.

Аналіз застосування статті кодексу про адміністративні правопорушення 20.3.3 щодо дискредитації російської армії засвідчив, що більшість випадків стосується розміщення матеріалів у соціальних мережах.

“У деяких випадках форми дискредитації висловлені не очевидно, встановлення провини без лінгвістичної експертизи викликає сумніви щодо незалежності та неупередженості суддів”, — наголошується в дослідженні.

Серед таких прикладів притягнення до відповідальності за публікацію фото із пожежею на Кримському мосту та підписом “Привітали з днем ​​народження діда”.

На другому місці серед справ про адміністративні правопорушення — виконання чи навіть просто включення українських пісень, як, наприклад, пісні Вєрки Сердючки “А у нас гуляночка” чи “Ой у лузі червона калина”.

Загалом упродовж осені за симпатії до української музики в Криму постраждали 10 осіб, з яких 7 додатково притягли до відповідальності за іншими статтями адмінправопорушень та позбавили волі на строк від 5 до 15 діб.

На третьому місці серед справ про адміністративні правопорушення – усні висловлювання на підтримку України або критика в адресу російських військ. Наприклад, в одному з магазинів людина назвала російського військовослужбовця вбивцею українських жінок та дітей.

“Серед восьми встановлених випадків залучення за усні висловлювання, лише в одному до суду було викликано та допитано свідків, які стверджували про скоєння правопорушення”,– вказується в дослідженні.

Експерти “Кримського процесу” також прийшли до висновків, що ця норма російського законодавства на окупованій території застосовується з численними порушеннями існуючих норм судочинства і має на меті не профілактику правопорушень та забезпечення порядку, а як інструмент репресій для придушення антивоєнних та проукраїнських поглядів у Криму.

Як відомо, окупаційна влада Севастополя запустила чат-бот для доносів на тих, хто підтримує українську владу. Також стало відомо, що під час в’їзду до Севастополя російські поліцейські почали зупиняти й перевіряти всі автомобілі з українськими номерами.

Напередодні Кримськотатарський ресурсний центр закликав кримчан надсилати йому фотодокази автомобілів із символом Z.

Фото із зафіксованим злочином просять надсилати в Signal та Telegram за номером телефону +38 067 343 74 54.

КРЦ гарантує анонімність у разі передання цих даних. 

Не всі протестувальники на півострові підтримують територіальну цілісність України. Деякі, як зауважує Представництво президента в АРК, виступають проти війни з міркувань боротьби проти путінського режиму.

Раніше ZMINA окреслила факти висловлювань кримчанами незгоди з війною Росії проти України, через які їх переслідує окупаційна влада на півострові. 

Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

За даними Головного управління розвідки Міністерства оборони, Кремль не збирається обмежувати свою військову агресію Сходом і ставить за мету повне знищення України.

Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Кримського півострова. Представництво президента України в Автономній Республіці Крим оприлюднило детальну інструкцію, як діяти цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова.

Напередодні повідомлялося, що в тимчасово окупованій Керчі російські силовики затримали 30-річну місцеву мешканку за побажання в телеграм-чаті смерті військовим РФ, які беруть участь у війні в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter