Протасевича та Сапегу перевели під домашній арешт – батьки

Дата: 25 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Затриманих у травні білоруською владою Романа Протасевича та Софію Сапегу перевели під “домашній арешт”. 

Про це повідомляє Російська служба BBC та Слідчий комітет Білорусі у телеграм.

Батьки затриманої Софії Сапеги розповіли журналістам, що їхня донька вже “два-три дні” перебуває в орендованій квартирі в Мінську, де вони можуть з нею зустрічатися. Напередодні вони вже були там. 

“Ми шоковані”, – каже вітчим дівчини Сергій Дудич.

У російському посольстві в Білорусі повідомили, що найближчим часом до Сапеги може завітати консул. 

Щодо Протасевича, то, за словами його рідних, опозиціонер також перебуває під домашнім арештом. Водночас батьки затриманого не збираються їхати до Білорусі з Польщі, де вони переховуються, щоб побачити сина.

“Мені складно коментувати дії влади, які в них цілі. Можливо, йде політична гра”, – сказав Дмитро Протасевич

Батько опозиціонера наголосив, що ні із Сапеги, ні з його сина обвинувачення не зняли: 

“Вони все одно під повним контролем влади. Слідство ведеться. Ми явно не зраділи. Адвокат нічого не каже, влада нічого не каже. Якщо змінили запобіжний захід, то це поліпшення їхніх побутових умов. Однак, що буде далі, невідомо”.

Напередодні появи інформації про зміну умов тримання Протасевича та Сапеги білоруські опозиціонери припускали, що влада піде на цей крок, щоб пом’якшити введені напередодні ЄС персональні і Щодо 78 осіб та семи організацій, причетних до репресій у Білорусі та посадки літака з Протасевичем і Сапегою. та секторальні санкції. 

Згодом слідчий комітет Білорусі підтвердив інформацію про переведення Сапеги та Протасевича під домашній арешт. Силовики також розповіли, що обидвоє співпрацюють зі слідством: 

“…вони взяли на себе зобов’язання сприяти попередньому слідству в розслідуванні злочинів, викритті співучасників, здійснювати все можливе для загладжування шкоди, заподіяної злочинами”.

Нагадаємо, засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича та росіянку Софію Сапегу білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. 

Білоруські правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter