Політв’язня Романа Протасевича привели на пресконференцію білоруської влади

Дата: 14 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Колишній головний редактор телеграм каналу NEXTA Роман Протасевич, якого утримує білоруська влада, взяв участь у пресконференції разом з низкою білоруських посадовців.  

Пряму трансляцію заходу вели в ютубі. 

Як стверджує речник МЗС Білорусі Анатолій Глаз, затриманий опозиціонер нібито сам захотів поговорити з журналістами під час пресконференції за участю міноборони, прикордонної служби та слідчого комітету республіки. У залі, як додають медіа, перебували також дипломати. 

“Ми дізналися про бажання Романа поспілкуватися зі ЗМІ, легальна можливість була знайдена, і ось він тут”, – зазначив Глаз. 

Протасевич прийшов до зали не в кайданках, однак у супроводі чоловіка в чорному камуфляжі. Опозиціонер відповідав на запитання журналістів. Під час розмови він стверджував, що білоруські силовики не застосовували до нього насильства. 

“Я прекрасно почуваюся, я в чудовому настрої, у мене немає жодних скарг. Ніхто мене не бив, пальцем не чіпав”, – сказав він.

Напередодні пресконференції батьки Протасевича звернулися з відкритою заявою до канцлерки Німеччини Ангели Меркель, щоб та допомогла врятувати їхнього сина. Відповідаючи на запитання журналістів, Протасевич передав вітання батькам, які змушені переховуватись у сусідній Польщі: 

“Мамо, тату, не переживайте, у мене справді все чудово”.

Наразі рідні політв’язня ніяк не коментували його появу на публіці. На початку червня пропагандистський канал Білорусі показав запис розмови з ним. Тоді рідні побачили на руках Протасевича сліди від кайданків. Під час пресконференції він стверджував, що сліди з’явилися від стяжки, яку білоруські силовики використовували замість кайданків. 

У свою чергу голова Слідчого комітету Білорусі Дмитро Гора заявив, що Протасевича звинувачують за трьома статтями: “Розпалювання соціальної ворожнечі”, “Організація масових заворушень” та “Організація дій, що грубо порушують громадський порядок”. Софію Сапегу, затриману разом з опозиціонером, звинувачуються за двома статтями: “Розпалювання соціальної ворожнечі”  та “Участь у масових заворушеннях”.

Нагадаємо, засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що прямував з Афін до Вільнюса. Після цього з борту зняли Протасевича та його дівчину.

Канал NEXTA був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича політв’язнем, його негайного звільнення вимагає від влади Білорусі міжнародна правозахисна організація Amnesty International.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter