Проросійський пропагандист, британець Грем Філліпс отримав тимчасовий притулок у Росії

Дата: 25 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Британському громадянину, блогеру Грему Філліпсу, який вже десять років працює на російську пропаганду, урочисто вручили посвідку на тимчасовий притулок в Російській Федерації.   

Про це повідомили в міністерстві закордонних справ Росії, пише ZMINA.

Грем Філліпс (у центрі) з проросійськими терористами. Архівне фото з росЗМІ

Чоловік почав висвітлювати російську агресію проти України 2014 року, здебільшого розповідаючи кремлівську версію подій на Донбасі. Активно співпрацював з ватажками бойовиків на окупованій Донеччині – Арсенієм Павловим “Моторолою” та Михайлом Толстих “Гіві”.

Філліпс став першим британцем, проти якого ввів санкції за пропаганду уряд власної країни. Чоловік не може повернутися додому, тому вимушений мешкати на території, яку контролює терористичне угруповання “ЛДНР”.

Блогер продовжує розповсюджувати російську пропаганду, але за десять років своєї діяльності до російського громадянства так і не дослужився.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року поліція Лондона розпочала розслідування щодо громадянина Великої Британії через оприлюднене ним відео допиту полоненого. Філліпс допитував на Донбасі британського військовополоненого Ейдена Асліна, звинувативши його в найманстві, та опублікував це відео на ютубі.

Останньому вдалося вийти з полону та повернутися до Великої Британії. Там Аслін дав свідчення проти Філліпса.

Аслін разом з іншим громадянином Британії Шоном Піннером воював у лавах Збройних сил України. Обидва потрапили в полон росіян під Маріуполем. Згодом їх “засудили” до смертної кари в так званій ДНР, звинувативши в найманстві та “вчиненні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення конституційного устрою “республіки”.

У вересні чоловіків повернули на батьківщину в межах обміну військовополоненими.

Відео з Асліном Філліпс записав у квітні 2022 року. На ньому закутий у кайданки поранений Аслін відповідає на питання під тиском.

У Британії дії блогера назвали порушенням Женевських конвенцій щодо ставлення до військовополонених, а також пригрозили йому судом за воєнні злочини.

Філліпс став першим громадянином Британії, щодо якого уряд країни застосував санкції через пропаганду. Це сталося в липні 2022 року.

У вересні того ж року поліція Лондона розпочала розслідування щодо Філліпса, зокрема правоохоронці перевіряли факти, викладені в його відеоблозі.

Сам проросійський блогер назвав дії проти себе “орвеллівським порушенням свободи слова” і неодноразово намагався через суд скасувати санкції проти себе.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter