“Орвеллівське” порушення свободи слова”: проросійський блогер Грем Філліпс вкотре намагатиметься через суд скасувати санкції проти себе

Дата: 10 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Проросійський блогер, ексдержслужбовець Великої Британії Грем Філліпс, який зараз перебуває на контрольованій росіянами території України, вкотре намагатиметься через суд скасувати санкції, накладені на нього британським урядом.

Про це пише Daily Mail.

Грем Філліпс. Джерело: Reuters / Alamy

Пропагандист залишається єдиним британським громадянином, який коли-небудь був під санкціями власного уряду.

Філліпс потрапив під санкції Міністерства закордонних справ в липні 2022 року, а його активи були заморожені через його проросійські погляди. Сам він називає це рішення “орвеллівським порушенням свободи слова” й стверджує, що цей крок слід скасувати.

У справі, порушеній блогером, головував суддя Джонатан Свіфт. Проте на останньому слуханні він заявив, що відмовляється від головування після того, як дізнався, що його ім’я потрапила до російського санкційного списку з близько 25 британських громадян.

До цього списку увійшли науковці, військові та політичні діячі, а також журналісти, яких Кремль визнав антиросійськими. Він був складений у відповідь на санкції британського уряду, накладені на росіян – у тому числі багатьох багатих олігархів – після вторгнення Росії в Україну,  внаслідок чого їхні банківські рахунки були заморожені та активи конфісковані.

Адвокат пана Філліпса відреагував на ситуацію, сказавши, що прямий контакт між суддею та Міністерством закордонних справ, яке є відповідачем у Високому суді, означає, що той більше не повинен його очолювати.

Водночас суддя Свіфт спростував звинувачення адвокатів Філліпса про те, що могли бути “приватні переписки” з представниками міністерства, які намагалися “вплинути на його рішення”.

Попри це суддя вирішив вийти зі справи, пояснивши, що загальним ефектом звинувачень з боку захисту Філліпса було “підірвання його здатності вести цю справу”.

Слухання справи відбудеться з самого початку іншим суддею.

Нагадаємо, що Грем Філліпс є активним учасником російської пропаганди із весни 2014 року. Чоловік тісно співпрацює з кремлівськими телеканалами. У липні 2014 року йому заборонили в’їзд до України.

За даними прокуратури, під час перебування в окупованих районах Донецької та Луганської областей Філліпс активно співпрацював з ватажками бойовиків Арсенієм Павловим (“Моторолою”) і Михайлом Толстих (“Гіві”).

У вересні 2022 року поліція Лондона розпочала розслідування щодо громадянина Великої Британії через оприлюднене ним відео допиту полоненого. Філліпс допитував на Донбасі британського військовополоненого Ейдена Асліна, звинувативши його в найманстві, та опублікував це відео на ютубі.

Останньому вдалося вийти з полону та повернутися до Великої Британії. Там Аслін дав свідчення проти Філліпса.

Аслін разом з іншим громадянином Британії Шоном Піннером воював у лавах Збройних сил України. Обидва потрапили в полон росіян під Маріуполем. Згодом їх “засудили” до смертної кари в так званій “ДНР”, звинувативши в найманстві та “вчиненні дій, спрямованих на захоплення влади та повалення конституційного устрою “республіки”

У вересні чоловіків повернули на батьківщину в межах обміну військовополоненими.

Відео з Асліном Філліпс записав у квітні 2022 року. На ньому закутий у кайданки поранений Аслін відповідає на питання під тиском.

У Британії дії блогера назвали порушенням Женевських конвенцій щодо ставлення до військовополонених, а також пригрозили йому судом за воєнні злочини.

Філліпс став першим громадянином Британії, щодо якого уряд країни застосував санкції через пропаганду. Це сталося в липні 2022 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter