Пропагандистську мережу на окупованих територіях контролює соратник власника ПВК “Вагнер” Євгенія Пригожина — RSF

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Теле- і радіопропаганду на окупованих територіях півдня України з липня 2022 року взяв під контроль росіянин, гендиректор телеканалу “Санкт-Петербург” Олександр Малькевич — близький соратник власника “ПВК Вагнер” Євгенія Пригожина. 

Про це йдеться у розслідуванні «Репортерів без кордонів».

Проєкти телеканалів, що їх розробляли окупаційні адміністрації після вторгнення, скасували на користь нової пропагандистської системи, що концентрується довкола трьох медіа — мелітопольської медіагрупи “ЗаМедіа”, херсонського телеканалу “Таврія ТВ” і маріупольського “Маріуполь 24”. Через брак місцевих колаборантів залучають кадри з Росії, пишуть журналісти.

Завдання “нових медіа” — змусити місцеве населення прийняти кремлівське бачення світу та інтеграцію окупованих територій до складу Росії, йдеться в розслідуванні. 

Для запуску вказаних “медіа” Малькевич спирався на ресурси місцевої адміністрації. Також він звертався до фонду з непрозорим фінансуванням, який створив 2017 року (в жовтні 2022-го отримав назву “Фонд розвитку нових медіа”), та підконтрольному йому каналу “Санкт-Петербург”.

Управляють новими місцевими ресурсами російські пропагандисти, відомі лояльністю до Кремля, або члени петербурзького відділення “Бойового братства” — асоціації, яка є частиною вербувальної мережі ПВК “Вагнер”.

Працівникам окупаційних медіа в Маріуполі пропонують 30 тисяч рублів (близько 350 євро) на місяць, пишуть RSF. Оскільки на окупованих територіях залишилося небагато українських журналістів, готових співпрацювати з окупантами, Малькевич залучає до роботи російські кадри, а також чиновників і менеджерів пропагандистських медіа з терористичного угруповання “ДНР”.

10 серпня минулого року за підтримки гендиректора RT Олексія Ніколова чоловік відкрив у Херсоні “школу журналістики” для набору кадрів. Там навчаються, зокрема, підлітки віком 15–16 років, іноді вони їздять на стажування до Санкт-Петербурга, дізналися розслідувачі.

У RSF переконані, що система пропаганди, створена Малькевичем на окупованих територіях Півдня України, є частиною стратегії Євгенія Пригожина задля посилення його медійного впливу в Росії.

Багато років Малькевич входить у ближнє коло Пригожина, хоча до минулої осені заперечував свою причетність до “Вагнера”. Він навіть подавав судовий позов на журналістів, які виявили цей зв’язок.

Відомо, що Малькевич 2018 року залишив телеканал, яким керував в Омську, щоб приєднатися до медіапроєкту Пригожина в США “USA Really. Прокидайтеся, американці”. На сайті цього російського англомовного медіа з’являлися статті з красномовними заголовками на кшталт: “Чоловік пригостив друзів тако, приготовленими з власної відрізаної кінцівки” або “Шкільного вчителя звільнили після того, як він забув ім’я учня-трансгендера”.

Невдовзі після прибуття Малькевича до Вашингтона USA Really вигнали з офісів, орендованих за два кроки від Білого дому, а мітинг, організований на честь запуску сайту, провалився.

Акаунт видання у фейсбуку заблокували, доступ до твіттер-сторінки обмежили. Після другої поїздки до столиці США на проміжні вибори в листопаді 2018 року Малькевича коротко допитали в аеропорту співробітники ФБР, перед тим як він залишив країну. Місяць по тому чоловік потрапив під санкції уряду США за співпрацю з Пригожиним, який зізнався у втручанні в американські вибори.

У Росії пропагандист є активним борцем проти незалежних медіа, так званих “іноземних агентів”. Він називає себе “одним із трьох найкращих експертів країни з дезінформації”, пишається тим, що викриває “фейкові новини”, створені Заходом.

У своєму телеграм-каналі “Media MalkeviZ” говорить про західну цензуру і жартує, що йому варто було б отримати медаль за те, що він потрапив щонайменше до чотирьох санкційних списків — Сполучених Штатів у 2018-му і 2021 році, а також Євросоюзу та Великої Британії 2022-го.

Згідно з даними сайту журналістських розслідувань The Insider, Малькевич є єдиним медійником в оточенні Пригожина, що потрапив під санкції. 

Нагадаємо, що Євген Пригожин — російський підприємець. Його вважають одним із близьких друзів президента Росії й часто називають “кухарем Путіна”, оскільки його компанія Concord займалася постачанням харчування російським високопосадовцям.

До повномасштабного вторгнення в Україну Пригожин заперечував зв’язок із ПВК “Вагнер”, проте у вересні 2022-го визнав, що є її засновником. Вагнерівці” воювали проти України з 2014 року, беруть активну участь у повномасштабній війні. У США ПВК визнали транснаціональною злочинною організацією.

У лютому 2023 року Пригожин зізнався, що є засновником компанії “Агентство интернет-исследований”, журналісти прозвали її “фабрикою тролів”. 2018 року проти неї США ввели санкції за кібератаки та втручання у президентські вибори 2016 року.

З того ж року власник ПВК “Вагнер” перебуває під санкціями США через агресію Росії щодо України, з 2020-го — під санкціями Великої Британії і Євросоюзу за скерування бойовиків до Лівії.

Після визнання Росією “незалежності” терористичних організацій “ЛНР” і “ДНР” і початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну США й Велика Британія запровадили проти Пригожина нові санкції.

Санкції проти нього в різний час ввели Канада, Швейцарія, Австралія, Нова Зеландія, Японія й Україна.

У санкційний список ЄС 13 квітня 2023 року внесені ПВК “Вагнер” і пропагандистське ЗМІ, що входить до медіагрупи “Патріот”, яка належить Пригожину, РІА ФАН. Санкції запроваджені за дії, що загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України або підривають їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter