Зеленський запровадив санкції проти Пригожина, російських пропагандистів та колаборантів

Дата: 20 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав укази про запровадження санкцій проти Росії, зокрема проти майже 4000 осіб і компаній. Серед них колаборанти, пропагандисти, а також російські олігархи та бізнесмени.

Про це йдеться в указах №726 і №727, оприлюднених на сайті Офісу президента.

Фото: Getty Images

Згідно з додатками до указів, санкції запроваджуються, зокрема, проти представників окупаційних адміністрацій – Кирила Стремоусова, Володимира Сальдо, Володимира Рогова, Костянтина Іващенка тощо.

Також у санкційному списку – військові та найманці, наприклад, фінансист групи Вагнера Євген Пригожин, а також вербувальники найманців – командувач “Армії визволення Палестини” Мухаммед Аль-Салті, лідер сирійського угруповання Аль-Ахдат аль-Омарія Абу Гані Шаммут.

Санкції ввели також проти російських пропагандистів Ольги Скабєєвої, Володимира Соловйова та членів його родини, Тиграна Кеосаяна.

Строк застосування обмежень – 10 років. 

Санкції передбачають блокування активів, обмеження торговельних операцій, запобігання виведенню капіталів за межі України, зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань, анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, заборону участі у приватизації, оренді державного майна.

Серед фізичних осіб у санкційному списку опинилися 256 російських бізнесменів, зокрема Михайло Фрідман та інші власники “Альфа-банку”, а також найбагатша людина Росії Володимир Лісін. Чимало з них мають активи також і в Україні.

Нагадаємо, що в березні слідчі Служби безпеки України почали розслідування щодо російських пропагандистів Дмитра Кисельова та Ольги Скабєєвої. Скабєєва та Кисельов перебувають під санкціями ЄС, також їм заборонено в’їзд до України. 

Обом пропагандистам уже повідомили про підозру українською та російською мовами у встановленому законом порядку. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне з конфіскацією майна чи без такої.

Крім того, в червні Україна напрацювала санкційний список з понад 12 тисяч росіян і працює з партнерами над механізмом визначення пріоритетності застосування санкцій до всіх, хто сприяє агресії Росії проти України. У нього увійшли російські олігархи, офіційні посадовці, пропагандисти, воєнні злочинці.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter