Прокуратура відкрила майже півтори тисячі справ щодо злочинів проти дітей

Дата: 02 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну прокуратура відкрила 1451 кримінальне провадження за фактами злочинів проти дітей.

Про це під час брифінгу повідомив заступник генерального прокурора Ігор Мустеца

Фото: Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні

“Із 24 лютого і дотепер ми розпочали 1451 кримінальне провадження. З них 486 були зареєстровані, внесені відомості до ЄРДР безпосередньо прокурорами, які працюють на місцях. Це загальна цифра справ, які здійснюються різними органами досудового розслідування”, – розповів Мустеца.

Він зазначив, що в кожному регіоні є платформа, де ювенальні прокурори діють спільно з представниками всіх правоохоронних органів і зосереджують зусилля на виявленні таких фактів, їхній реєстрації та подальшому розслідуванні.

“Зокрема, 668 проваджень у нас є за фактами загибелі, поранення і сексуального насильства проти дітей. 777 – за фактами нападу на установи й заклади, які стосуються дітей. Інші – це, зокрема, примусове переміщення дітей”, – зауважив заступник генпрокурора.

Мустеца закликав кожного, хто став свідком або постраждав від воєнного злочину, не боятися повідомляти про це правоохоронцям. Зокрема, це можна зробити на платформі warcrimes.gov.ua, яка є в загальному доступі. Офіс генерального прокурора створив її саме для документування воєнних злочинів.

Водночас уповноважена президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук нагадала, що в понеділок була запущена інформаційна єдина державна платформа з розшуку дітей “Діти війни”.

За її словами, важливо правильно зробити саме перші кроки, бо від них залежатиме, наскільки швидко вдасться розшукати дитину, як швидко вона зможе повернутися додому.

“Для того щоб ці перші кроки були зроблені правильно і швидко, був розроблений портал “Діти війни”. Зараз кожен, хто завітає на нього, зможе побачити страшний лічильник, який оновлюється щодня”, – сказала Герасимчук, яка також є координаторкою цієї інформаційної платформи.

Саме на цьому сайті щоденно оновлюватиметься статистика з кількості загиблих і поранених дітей, а також тих, які перебувають у розшуку або були примусово депортовані та переміщені.

Нагадаємо, що станом на 1 серпня, за даними Офісу президента, 693 дитини внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну були поранені, 358 загинули, 203 зникли безвісти й щонайменше 5 754 є примусово переміщеними та депортованими.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter