Прокуратура подала клопотання про оголошення в міжнародний розшук журналіста Руслана Коцаби: його обвинувачують у держзраді

Дата: 01 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Прокуратура подала клопотання про оголошення обвинуваченого у державній зраді журналіста Руслана Коцаби у міжнародний розшук, а також про тримання його під вартою.

Про це стало відомо 31 серпня під час засідання у Коломийському міськрайонному суді, пише “Суспільне”.

Руслан Коцаба. Скриншот з відео в ютубі

За словами прокурора Олексія Безрукого, підтвердження того, що Коцаба є політичним біженцем у США, немає. Він надав суду лист щодо перетину журналістом державного кордону.

Безрукий нагадав, що за інформацією адвоката обвинувачуваного, у США Коцабу визнали журналістом, якого переслідують за політичними мотивами. Водночас це нічим не підтверджується, наголосив прокурор.

Як повідомив суддя Олександр Калинюк, клопотання про оголошення Коцаби у міжнародний розшук розглядатимуть на наступному засіданні – 9 жовтня 2023 року. Також він оголосив клопотання адвокатки обвинуваченого Тетяни Монтян, яка просить суд посприяти їй в участі в судовому засіданні.

Остання перебуває у Донецьку й не має можливості прибути в Коломию. За її словами, з “невідомих для неї причин” система “Закон” у Монтян там не відкривається.

Коцаба, який доєднався до засідання в режимі онлайн, сказав, що електронний ключ Монтян скасували, він вважає, що це незаконно.

У відповідь на це Калинюк наголосив, що ні голова суду, ні колегія суддів жодних перешкод щодо участі у відеоконференції Монтян не чинили. Яким чином їй можна технічно посприяти, він не знає.

Інша адвокатка обвинуваченого Світлана Новицька заявила на засіданні, що журналісти нібито необ’єктивно висвітлюють перебіг справи. Вона попросила трансляцію розгляду справи онлайн, щоб кожен зміг побачити засідання.

Прокурор Безрукий щодо цього заперечень не мав, пише “Суспільне”.

Засновника “Українського руху пацифістів”, івано-франківського журналіста й блогера, який працював на “каналах Медведчука” Руслана Коцабу затримали за підозрою в державній зраді та шпигунстві у лютому 2015 року.

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд засудив його до трьох з половиною років позбавлення волі, визнавши винним у перешкоджанні Збройним силам України.

Проте підсудний був виправданий за звинуваченням у державній зраді. 14 липня 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківської області виправдав блогера, і той вийшов на волю.

Після цього Коцаба неодноразово брав участь у проросійських акціях.

Вищий спеціалізований суд України у червні 2017-го скасував виправдувальний вирок Коцабі та призначив нове провадження в суді апеляційної інстанції. На суді Коцаба знову заявив, що війна на Донбасі є громадянською.

Коцаба виїхав з України 24 серпня 2022 року через пункт пропуску у “Малому Березному” на Закарпатті. Зараз він перебуває у США за програмою “Єднання заради України”, запровадженою для допомоги українським біженцям. Має намір оформити там статус політичного біженця. У Штатах блогер продовжує поширювати проросійські наративи.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Міжнародне бюро миру в Берліні має намір висунути “Український рух пацифістів” на Нобелівську премію миру 2024 року.

До цього Коцабу номінували в Німеччині на Аахенську премію миру, але вже за кілька днів після появи новини про це правління премії повідомило, що ухвалило рішення проти нагородження на тлі звинувачень номінанта в антисемітизмі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter