На Нобелівську премію миру висувають “Рух пацифістів” Коцаби та організації з Росії і Білорусі

Дата: 09 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародне бюро миру в Берліні має намір висунути на Нобелівську премію миру 2024 року “Український рух Пацифістів”, а також білоруський правозахисний центр “Наш Дім” і російський “Рух відмовників від військової служби” (який у Росії визнали іноагентом).

Про це йдеться в заяві організації.

Їх номінують, коли з 1 вересня розпочнеться приймання заявок.

Як зазначається в повідомленні бюро, всі три “видатні організації” у своїх зусиллях “продемонстрували безпрецедентну майстерність і самовідданість”, особливо після початку повномасштабної війни Росії проти України, “попри значну стигматизацію, з якою відтоді зіткнулися”.

У Міжнародному бюро миру зазначили, що “прийняття відмови від військової служби з міркувань совісті є конкретним засобом сприяння миру” та невіддільним правом людини, яке гарантується Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, і висловили сподівання, що ця номінація нагадає урядам світу про необхідність поважати це право та надавати альтернативи військовій службі для тих, хто відмовляється від служби в армії.

“Український рух Пацифістів” заснував Руслан Коцаба – скандально відомий івано-франківський журналіст та блогер, який працював на “каналах Медведчука”.

Нагадаємо, у лютому 2015 року Руслана Коцабу затримали за підозрою в державній зраді та шпигунстві.

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд засудив його до трьох з половиною років позбавлення волі, визнавши винним у перешкоджанні Збройним силам України.

Проте підсудний був виправданий за звинуваченням у державній зраді. 14 липня 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківської області виправдав блогера, і той вийшов на волю.

Після цього Руслан Коцаба неодноразово брав участь у проросійських акціях.

Вищий спеціалізований суд України у червні 2017-го скасував виправдувальний вирок Коцабі та призначив нове провадження в суді апеляційної інстанції. На суді Коцаба знову заявив, що війна на Донбасі є громадянською.

Раніше Коцабу номінували в Німеччині на Аахенську премію миру, але вже за кілька днів після появи новини про це правління премії повідомило, що ухвалило рішення проти нагородження на тлі звинувачень номінанта в антисемітизмі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter