Прокуратура підозрює 9 кримських підприємців у колаборації з окупантами на Кримському півострові

Дата: 14 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим розслідує кримінальну справу, у якій фігурують дев’ятеро підприємців з тимчасово окупованого Криму. Слідчі інкримінують їм порушення ст. 111-1 ч. 4 Кримінального Кодексу України про колабораційну діяльність. 

Про це повідомила прокуратура автономії. 

Починаючи з 2022 року, бізнесмени уклали 52 контракти з різними структурами, що отримують фінансування з російського державного бюджету. Серед них слідчі виявили незаконні установи, такі як, зокрема, “прокуратура Республіки Крим”, “військова прокуратура Чорноморського флоту”, “адміністрація міста Ялти” та різні підрозділи незаконного “міністерства внутрішніх справ РФ” на півострові. 

Згідно з умовами укладених контрактів, підозрювані зобов’язалися доставити товари та надати послуги, зокрема, об’єкти оборонного призначення для країни-окупанта. 

Наприклад, деякі з цих контрактів стосувалися налаштування радіозв’язку, встановлення охоронної сигналізації, постачання російської символіки та капітального ремонту складів зброї.

Крім цього, одна з підозрюваних мала організувати відпочинок для дітей, батьки яких воюють проти України. 

Загалом за свою співпрацю з Російською Федерацією, підозрювані мають отримати понад 151 мільйон російських рублів з державного бюджету РФ.

Санкція інкримінованої статті передбачає до п’яти років позбавлення волі. 

Раніше керівник Прокуратури АРК та м. Севастополя Ігор Поночовний в інтерв’ю “Суспільне Крим” пояснив, що ведення підприємницької діяльності на тимчасово окупованій території передбачає отримання дозволів та погоджень від окупаційних адміністрацій. З цього виникає формально склад злочину. Утім, прокуратура не планує криміналізувати бізнес, який забезпечував цивільне населення необхідними товарами, але криміналізуватиме підприємницьку діяльність, яка постачає товари та ресурси окупаційним відомствам Росії в Криму.
 
“Відповідатимуть ті, хто допомагає російській армії, спецслужбам, органам, які так чи інакше вчиняють агресію проти України й покликані забезпечувати окупаційний режим на півострові”, – пояснив Поночовний.
 
Також Поночовний закликав парламент змінити визначення “колабораціонізм” у Кримінальному кодексі з урахуванням Криму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter