Прокуратура Німеччини зібрала вже сотні доказів злочинів російських військ в Україні

Дата: 05 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Офіс генерального прокурора Німеччини зібрав вже сотні доказів, що свідчать про вчинення воєнних злочинів російськими військовими в Україні. 

Про це очільник офісу Петер Франк сказав газеті Welt am Sonntag.

Генеральний прокурор Німеччини Петер Франк. Фото: Alex Kraus

Франк заявив про початок розслідувань злочинів, скоєних росіянами в Україні, ще торік у березні.

До дій його спонукали фотографії зруйнованих житлових кварталів українських міст, інформація про використання Росією касетних бомб, про руйнацію цивільної інфраструктури та про інші звірства.

За його словами, німецькі слідчі зосередились на масових вбивствах у Бучі та обстрілах цивільної інфраструктури, а більшість доказів отримали з інтерв’ю з українськими біженцями. 

“Федеральна кримінальна поліція також оцінює загальнодоступні джерела про хід конфлікту. Таким чином ми готуємося до можливого майбутнього судового розгляду – чи то тут, у Німеччині, чи то з нашими іноземними партнерами, чи то перед міжнародним судом”, – розповідає він. 

Офіс Франка раніше використовував принцип універсальної юрисдикції, що дозволяє переслідувати за певні тяжкі злочини незалежно від того, де їх скоїли. Так, у 2021-му в країні відправили за ґрати за співучасть у злочинах проти людства 44-річного колишнього співробітника таємної поліції Сирії, на ім’я Еяд аль-Гагіб.

Він разом з іншими сирійськими силовиками, як встановили слідчі, арештував близько 30 демонстрантів у місті Дума, яке у 2011-му охопили протести проти режиму президента Башара Асада.  Арештованих людей доправляли до в’язниць, де згодом катували, а деяких вбивали. 

“Кого ми хочемо притягнути до відповідальності? Лідерів держави — тих, хто прийняв рішення розпочати війну, і людей, які на найвищому військовому рівні виконують це рішення”, – каже Франк про майбутню справу щодо війни в Україні. 

Раніше стало відомо, що у Гаазі створять Міжнародний центр із розслідування злочинів в Україні. Він має стати частиною Спільної слідчої групи, яку підтримує Євроюст – європейське агентство, що співпрацює із судовими та поліцейськими органами країн–членів ЄС.

Нагадаємо, що над розслідуванням російських злочинів, скоєних в Україні, нині працюють правоохоронці у більш ніж двох десятках країн. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter