Прокуратура АРК оголосила про підозру керівнику штабу “Юнарміі” в Севастополі

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим та м. Севастополя повідомила про підозру керівнику штабу “Юнармії” в Севастополі за “порушення законів і звичаїв війни”.

Про це інформує пресслужба відомства.

Підозрюваний Володимир Коваленко

Досудове розслідування встановило, що підозрюваний після тимчасової окупації Росією півострова, а саме 2016 року, “очолив” регіональний штаб “Юнармії” Севастополя. Українська прокуратура зауважує, що чоловік вчиняв інкриміновані дії для подальшої служби українських дітей у збройних силах РФ та інших силових відомствах. 

Пресслужба відомства також зауважила, що такі дії “порушують закони й звичаї війни, оскільки пропаганда, спрямована на забезпечення добровільного вступу до армії цивільного населення, заборонена статтею 51 (1) Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 1949 року”.

Санкція інкримінованої статті 438 Кримінального кодексу України передбачає від 8 до 12 років позбавлення волі.

Відомство не розкриває імені підозрюваного, утім формування очолює Володимир Владиславович Коваленко (Kovalenko Vladimir Vladislavovich).

Раніше Севастопольська газета повідомляла про заснування штабу “Юнармії” 22 червня 2016 року. Видання також інформує, що сам Володимир Коваленко був активним учасником російської агресії в Україні.  

Тоді під час заснування руху у Севастополі газета інформувала читачів, що юнармійців навчатимуть поводженню з різними видами зброї, в тому числі, з вогнепальною. А молодики проходитимуть підготовку, на кшталт курсу молодого бійця, де вони навчаться різним силових прийомам та тактиці поведінки в критичних ситуаціях.

 

Підозрюваний також є співзасновником автономної некомерційної організації “Школа майбутніх командирів” та Спортивний клуб “Юнармійці Севастополя”.

ZMINA надіслала підозрюваному запит про коментар. 

Як відомо, ст. 438 Кримінального кодексу України не дозволяє застосування засобів ведення війни, заборонених міжнародним правом, та інші порушення законів і звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами. Стаття 51 IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни забороняє державі-окупанту тиск і примус мешканців окупованої території до служби у своїх збройних силах, а також пропаганду на користь добровільного вступу до армії держави-окупанта. 

Раніше українські правозахисні організації заявили, що зібрали дані про “причетних до мілітаризації дітей” у Криму. Серед них щонайменше 12 осіб: від незаконних “міністрів освіти Криму” до вчителів шкіл, які булять дітей за невступ до мілітаристських формувань. 

Прокуратура АРК та Кримська правозахисна група надіслали до Міжнародного кримінального суду (МКС) спільне інформаційне повідомлення про мілітаризацію кримських дітей як воєнний злочин. 

11 грудня прокурорка МКС Фату Бенсуда завершила попереднє розслідування в справі “Ситуація в Україні”. Офіс прокурора збирається звернутися до суддів МКС із клопотанням про порушення кримінальної справи.

Раніше ZMINA детальніше розповіла, як Російська Федерація мілітаризує кримських дітей у тимчасово окупованому Криму. 

Фото: Володимир Коваленко

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter