Про останню акцію на підтримку Стерненка чула більшість українців, однак доєднатися готові 4%

Дата: 26 Березня 2021
A+ A- Підписатися

43% опитаних не підтримують протестних акцій на підтримку одеського активіста Сергія Стерненка, якого визнали винним у справі про викрадення 2015 року депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича та присудили сім років і три місяці позбавлення волі.

Такі дані опитування групи “Рейтинг”.

Фото: УНІАН, Дмитро Хилюк

Соціологи опитали 23 та 24 березня 2500 людей віком від 18 років у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованих Криму та Донбасу.

Серед опитаних 23% розповіли, що підтримують акції, але не хочуть брати в них участь. Лише 4% і підтримують, і готові виходити на мітинги. Байдуже до протестів ставиться 21% опитаних. Як стверджують дослідники, за три тижні кількість тих, хто не підтримує акцій, зросла. 

Про акцію 20 березня, під час якої намагалися підпалити табличку “Президент України” на Офісі глави держави та розбили скло у дверях на вході, чула більшість опитаних, 34% чули багато, а 40% щось чули. Чверть респондентів взагалі не знає нічого про акцію, а підтримують дії протестувальників лише 14%. 

Фото: Офіс президента

65% вважають, що учасників акції, які пошкодили будівлю Офісу президента, потрібно зобов’язати прибрати або ж сплатити компенсацію за завдані збитки. За те, щоб завести проти них кримінальні справи, аж до ув’язнення, виступають 20%. Лише 9% вважають, що на цю ситуацію взагалі не слід реагувати.

Нагадаємо, що 20 березня біля Офісу президента в Києві відбулася чергова акція прихильників одеського активіста Сергія Стерненка, які вважають вирок суду щодо нього упередженим. Вони вимагали звільнення чоловіка та реального реформування судової системи, яку в нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав однією з найменш надійних установ в Україні.

Під час акції мітингувальники залили стіни й бруківку фарбою, намагалися підпалити табличку “Президент України” та розбили скло у дверях на вході. Правоохоронці, які працювали на мітингу, не втручались у перебіг акції, а очільник МВС Арсен Аваков говорив, що зроблено це було свідомо.

Думки фахівців щодо поведінки поліції під час акції розділились. Одні кажуть, що невтручання в хуліганські дії є порушенням права на свободу зібрань, однак громадські спостерігачі позитивно оцінили дії поліції під Офісом президента. 

Наразі щонайменше шістьом людям повідомили про підозри після акції. Детальніше про те, кому саме вручили підозри, можна прочитати тут

Фотографія обкладинки: Офіс президента 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter