“Про невідомі можливі протиправні дії на невідомих можливих заходах”: кримській журналістці Лутфіє Зудієвій вручили чергове застереження

Дата: 07 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Кримській журналістці, правозахисниці Лутфіє Зудієвій 7 травня 2024 року вручили чергове “застереження”: документ був написаний у загальній формі та не мав вихідних даних. 

Про це вона повідомила на своїй сторінці у фейсбуку.

Лутфіє Зудієва. Фото з відкритих джерел

Вона уточнила, що її відвідав співробітник поліції – дільничний МО МВС “Джанкойський” Шевкет Кутузов.

“Цього разу вручив застереження, написане в загальній формі. Цей “документ” без вихідних даних – про невідомі можливі протиправні дії на невідомих можливих заходах – не повинен вручатись і тим більше мати якусь юридичну силу, але саме так відбувається за нинішніх умов”, – написала журналістка.

Як пояснила Зудієва, ініціатива вручення цього “документа” належить не місцевим силовикам: їхні сімферопольські колеги з “МВС Криму” використовують такі застереження зовсім не з профілактичною метою.

Саме так і практикується цензура, заборона висловлення думки, атака на незалежну адвокатуру, правозахисні організації та ЗМІ, сказала кримська журналістка.

Напередодні, 6 травня, оперуповноважений відділу карного розшуку “Джанкойський” молодший лейтенант поліції Варфоломєєв спробував опитати Зудієву на вимогу “Центру Е”. Він заявив, що з таким дорученням його скерувало “МВС у Республіці Крим”, але Зудієва від опитування відмовилася.

Лутфіє Зудієва – громадська активістка, правозахисниця та журналістка, яка висвітлює судові процеси та масові обшуки в окупованому Росією Криму, підтримує родини політв’язнів. Раніше неодноразово затримувала окупаційна влада та засуджувала до адміністративного штрафу. 

Правозахисники переконані, що проведення обшуків, затримання та адміністративні покарання – це спроби російської окупаційної влади залякати Зудієву й інших правозахисників і громадянських журналістів у Криму та примусити їх припинити громадську і правозахисну діяльність.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в окупованому Криму завершився розгляд чергової адміністративної справи стосовно кримськотатарської активістки, правозахисниці та журналістки Лутфіє Зудієвої за частиною 2 статті 13.15 КпАП РФ – “Поширення інформації про організацію, діяльність якої заборонено в РФ”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter