У Криму окупаційний “суд” завершив розгляд чергової справи щодо журналістки та правозахисниці Лутфіє Зудієвої

Дата: 17 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Криму завершився розгляд чергової адміністративної справи стосовно кримськотатарської активістки, правозахисниці та журналістки Лутфіє Зудієвої за частиною 2 статті 13.15 КпАП РФ – “Поширення інформації про організацію, діяльність якої заборонена в РФ”.

“Суд” визнав її винною та призначив штраф у розмірі двох тисяч рублів, повідомив адвокат Назім Шейхмамбетов.

Назім Шейхмамбетов і Лутфіє Зудієва після засідання “суду”, 17 квітня 2024 року. Джерело: Кримська солідарність

Правозахисницю судили за публікацію у фейсбуку інформації про судове засідання, під час якого обвинувачення запросило фігурантам “Білогірської групи” справи Хізб ут-Тахрір величезні терміни, а також про заходи на підтримку політв’язнів, які відбулися в різних регіонах окупованого Криму. Обидва тексти були опубліковані Зудієвою три роки тому – у січні 2021 року.

Співробітники кримського “Центру з протидії екстремізму” вважають, що Зудієва розповсюдила інформацію про організацію, заборонену за рішенням суду та включену до єдиного федерального списку об’єднань, визнаного в РФ терористичними, без вказівки на заборонений статус цієї організації. Згідно з реєстром заборонених організацій, такю визнано “Партію ісламського звільнення (“Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі”)», але не “Білогірську групу” Хізб ут-Тахрір і не судову справу, про які йшлося в публікаціях.

Начальник відділу Центру “Е” Руслан Шамбазов у своєму рапорті також зазначив, що у низці публікацій Зудієва представляється як журналістка та бере інтерв’ю у громадян, тому її особиста сторінка у фейсбуку, за його словами, “використовується нею у службових цілях”. Про які цілі говорив Шамбазов і як це пов’язано з матеріалами конкретної адміністративної справи — у рапорті не пояснюється.

Зудієва пояснила, що за цією категорією справ в окупованому Криму проходять понад 100 осіб. Через величезну кількість фігурантів справи розділили за географічною ознакою, як у випадку з “Білогірською групою”,  та умовною назвою кримінальної справи “Хізб ут-Тахрір”, за звинуваченням в участі в якій судять фігурантів справи. Тож сторона захисту переконана, що закон Зудієва не було порушувала.

“Захист заявив свої обґрунтовані аргументи щодо справи, але суд не взяв їх до уваги”, – розповів адвокат.

“Суд” дійшов висновку, що докази у справі відповідають критеріям відносності та допустимості й в сукупності підтверджують вчинення Зудієвою Лутфіє Ремзіївною адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 13.15 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Сама Лутфіє уточнила, що “судді” назвали її аргументи “спробою уникнути адміністративної відповідальності” та “хибним трактуванням російського права”.

“У суді я наполягала на тому, що співробітники “ЦПЕ” підійшли до вивчення матеріалів адмінсправи дуже формально, склали протокол із грубими порушеннями. На моє переконання, навіть у доказової бази є серйозні порушення. Але “суд”, на жаль, не взяв це до уваги”, – заявила вона.

Журналістка та її захист висловили незгоду з рішенням “суду” й оскаржуватимуть його в апеляційному порядку.

“Безумовно, ми наполягатимемо на своїй позиції, і також, безумовно, продовжимо вести журналістську та правозахисну діяльність. Оскільки я вважаю, що в цьому випадку в моїх діях не було порушення чинного законодавства РФ”, – сказала Зудієва.

Раніше на незалежну кримськотатарську журналістку співробітник незаконного “центру протидії екстремізму” Роман Філатов склав адмінпротокол за “поширення в засобах масової інформації інформації про іноземних агентів або матеріалів, які вони виробляють, без вказівки на статус іноземного агента”

Згодом журналістку оштрафували на 2,5 тисячі рублів за нібито “зловживання свободою масової інформації”. 

За словами Зудієвої, “суд” ухвалив рішення без її участі та не розглянув її письмових заперечень в адміністративній справі.

Вона вважає, що не є суб’єктом правопорушення і як фізична особа не зобов’язана була виконувати ці вимоги, а так званий “начальник” незаконного “центру протидії екстремізму” в тимчасово окупованому Криму Руслан Шамбазов фактично прирівняв її особисту сторінку у фейсбуці до зареєстрованого ЗМІ.

Правозахисниця заявила, що притягти до адміністративної відповідальності за частиною 2.1 ст. 13.15 КпАП РФ можна виключно або редакцію ЗМІ, або засновника ЗМІ, а також головного редактора чи іншу посадову особу.

Попри це незаконний “Київський районний суд” окупованого Сімферополя оштрафував правозахисницю “Кримської солідарності” та журналістку Лутфіє Зудієву за частиною 2.1 статті 13.15 КпАП РФ (“зловживання свободою масової інформації”) на 2,5 тисячі рублів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter