У Криму незаконний “суд” оштрафував правозахисницю та журналістку Лутфіє Зудієву через відсутність згадки про “іноагентів”

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Незаконний “Київський районний суд” у тимчасово окупованому Сімферополі оштрафував правозахисницю Кримської солідарності та журналістку Лутфіє Зудієву за частиною 2.1 статті 13.15 КпАП РФ (“зловживання свободою масової інформації”) на 2,5 тисячі рублів.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на свого журналіста.

Лутфіє Зудієва

На незалежну кримськотатарську журналістку співробітник незаконного “центру протидії екстремізму” Роман Філатов склав адмінпротокол за “поширення в засобах масової інформації інформації про іноземних агентів або матеріалів, які вони виробляють, без вказівки на статус іноземного агента”.  

За словами Зудієвої, “суд” ухвалив рішення без її участі та не розглянув її письмові заперечення в адміністративній справі.

Вона вважає, що не є суб’єктом правопорушення і як фізична особа не зобов’язана була виконувати ці вимоги, а так званий “начальник” незаконного “центру протидії екстремізму” в тимчасово окупованому Криму Руслан Шамбазов фактично прирівняв її особисту сторінку у фейсбуці до зареєстрованого ЗМІ.

“Через ДТП у дорозі та затори я запізнилася на кілька хвилин. Попередила суддю через захисника, але вона чомусь розцінила це як неповагу. Усі свої аргументи, які готувала на засідання та не озвучила, я викладу в апеляційній скарзі”, – повідомила Зудієва.

Правозахисниця заявила, що притягти до адміністративної відповідальності за частиною 2.1 ст. 13.15 КпАП РФ можна виключно або редакцію ЗМІ, або засновника ЗМІ, а також головного редактора чи іншу посадову особу.

Проставлення будь-яких спеціальних позначок у разі згадки “іноземних агентів” фізичними особами на своїх особистих сторінках у соціальних мережах, незалежно від їхньої професійної діяльності, або на сайтах у мережі Інтернет, не зареєстрованих як мережеві видання, чинне законодавство не передбачає.

Під час засідання адвокат Еміль Курбедінов заявив клопотання про визнання адміністративного протоколу неприпустимим доказом та припинення адміністративного провадження. Він упевнений, що “поліцейські” не мали складати протокол за частиною 2.1 статті КпАП РФ, оскільки це в компетенції іншого органу.

“Співробітники ЦПЕ, відповідно до закону, не мали права порушувати цю справу за цією частиною статті 13.15 КпАП РФ. Саме орган, уповноважений у сфері нагляду за засобами масової інформації, має складати цей протокол та передавати його до судових органів для розгляду”, – розповів після засідання Курбедінов.

 

Київський райсуд з цими доводами захисника не погодився. Засідання тривало вісім хвилин.

“Доводи сторони захисту про визнання протоколу про адміністративне правопорушення неприпустимим доказом не заслуговують на увагу”, – ухвалила суддя Катерина Чумаченко.

Нагадаємо, 22 лютого 2024 року співробітники “центру протидії екстремізму” обшукали будинок Лутфіє Зудієвої. Під час обшуку на неї склали два адміністративні протоколи за статтею 13.15 Кодексу про адміністративні правопорушення.

На жаль, це не перші адмінпротоколи. Вже чотири протоколи на моєму рахунку. У Криму це звична практика тиску на журналістів, адвокатів, активістів та правозахисників. Частину з них штрафують, частину з них відправляють під адміністративний арешт, сподіваючись, що люди або добровільно покинуть територію Криму, або припинять свою діяльність повністю і перестануть висвітлювати події, які відбуваються на території півострова", – заявила Лутфіє Зудієва.

Напередодні Моніторингова місія ООН з прав людини у своєму огляді про права людини в Автономній Республіці Крим за останні десять років заявила, що незгодні з російською окупаційною владою кримчани почасти стикалися з репресивними виявами, зокрема залякуванням, агресивним обшуком домівок, свавільними арештами та затриманнями, тортурами або жорстоким поводженням, насильницькими зникненнями та судовими переслідуваннями на півострові. Це все створює атмосферу загального страху та придушує будь-який вияв незгоди, наголошується в документі.
 
В ООН наголошують, що російська влада особливо переслідувала тих, кого вона вважала противниками окупації Криму. Насамперед це блогери, журналісти, активісти Меджлісу кримськотатарського народу, активісти Євромайдану, кримчани, які мають проукраїнські погляди та всі, хто виступає за суворе дотримання заповідей ісламу.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер.
 
4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в переданні далекобійних ракет Taurus, необхідних для відновлення територіальної цілісності України відповідно до міжнародного права.
 
Шольц час від часу озвучує нові обґрунтування, чому Німеччина не має передавати Україні Taurus, зокрема для деокупації Криму. Серед цих причин він назвав, що ФРН нібито має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів. Шольц також відкинув ідею присутності німецьких військ в Україні. Низка експертів звинувачує Шольца, що він озвучує причини непередання Taurus, які не мають під собою підґрунтя.
 
14 березня 2024 року німецький Бундестаг провалив голосування за резолюцію щодо постачання далекобійних крилатих ракет Taurus Україні. 190 – підтримали документ, а 495 депутатів Бундестагу проголосували проти. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter