Президента закликали ратифікувати Стамбульську конвенцію

Дата: 26 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

На сайті інтернет-представництва президента України опублікували петицію із закликом до глави держави посприяти ратифікації Стамбульської конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству.

Підписати петицію можна за посиланням.

Авторка петиції, яка на момент написання новини зібрала декілька сотень підписів, нагадала, що Україна стала однією з держав – авторок конвенції та однією з перших підписала її, однак досі не ратифікувала. 

“Стамбульська конвенція визнана найвищим міжнародним стандартом у попередженні та боротьбі з насильством щодо жінок та домашнім насильством. Конвенція спирається на системний підхід, у рамках якого зазначені явища розглядаються не як особисті проблеми особи або внутрішні конфлікти родини, а як порушення прав людини, відповідальність за реагування на які лежить у тому числі на соціальних інститутах та державах. Стамбульська конвенція допомагає державам впроваджувати дієві інструменти для захисту своїх громадян та громадянок”, – йдеться в петиції. 

Авторка та підписанти петиції просять Зеленського: 

  • ініціювати рішення про необхідність створення законопроєкту про ратифікацію Стамбульської конвенції;
  • сприяти розробленню законопроєкту про ратифікацію конвенції в співпраці з громадськими організаціями, які опікуються проблемами домашнього насильства;
  • сприяти проведенню циклу просвітницьких заходів для народних депутатів та депутаток України щодо необхідності використання ґендерно чутливих підходів до законотворчого процесу;
  • сприяти внесенню новоствореного законопроєкту до Верховної Ради та ухваленню його до розгляду;
  • забезпечити максимально прозоре та незалежне голосування щодо ухвалення законопроєкту.

Нагадаємо, після позачергових парламентських виборів депутат партії “Слуга народу” Богдан Яременко обіцяв, що політсила планує розглянути питання ратифікації Стамбульської конвенції. Проти ратифікації документа виступають так звані поборники традиційних цінностей та Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), яка публічно виступила проти затвердження, заявивши, що конвенція не передбачає можливості застережень щодо окремих її положень, які стосуються поняття ґендера в його розумінні як чоловіча та жіноча статі, що становить неприпустимі загрози для інституту сім’ї та подружжя в Україні.

Минулого року Венеційська комісія розвіяла міфи щодо наявності “гомопропаганди” в конвенції. Про це її попросив міністр юстиції Вірменії, де ратифікації документа також заважають релігійні організації та традиціоналісти. 

Активісти, правозахисники та міжнародні партнери неодноразово говорили про те, що, не ратифікувавши Стамбульської конвенції, Україна не зможе належно вирішити питання домашнього насильства, ситуація з яким у країні є кричущою. 

Відомо, що дві третини (67%) жінок в Україні віком від 15 років зазнали психологічного, фізичного або сексуального насильства. Найчастіше кривдниками виступають партнери жертви. Майже три з десяти жінок (28%), у яких був партнер, кажуть, що вони зазнали фізичного або сексуального насильства з його боку. 

Усього за один місяць поточного року в Києві зафіксували понад 3300 звернень щодо домашнього насильства. Більшість цих повідомлень надійшло від жінок, однак про домашнє насильство розповідали й чоловіки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter