Президента закликали відреагувати на агресивну поведінку його речниці Мендель

Дата: 30 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Медіаспільнота закликала президента Володимира Зеленського публічно відреагувати на факти агресивної поведінки його прессекретарки Юлії Мендель щодо журналістів. 

Заяву із закликом підписала низка організацій, зокрема Центр прав людини ZMINA.

Автори звернення стверджують, що нещодавно щонайменше троє журналістів українських та іноземних медіа повідомили про неетичну та агресивну поведінку Юлії Мендель, яка відштовхувала їх, коли вони намагалися поставити президентові запитання. 

Останній такий випадок стався з журналістом “Радіо Свобода” Сергієм Андрушком у вересні під час форуму YES. Тоді він хотів поцікавитись у Зеленського, чи влаштовує його той факт, що голова Офісу президента Андрій Богдан у розпал Майдану отримав від тодішнього прем’єр-міністра Миколи Азарова почесну грамоту за сумнівні послуги, про що йдеться в розслідуванні проєкту “Схеми”.

Юлія Мендель і журналіст РС Крістофер Міллер

А ось ще один епізод, коли речниця президента Юлія Мендель буквально фізично відтягує журналіста Радіо Свобода Крістофера Міллера від Володимира Зеленського – перешкоджаючи йому поставити запитання президенту. Це сталося 13 вересня на форумі YES.Публікуємо повне відео інциденту з перекладом.Примітно, що у відповідь на зауваження журналіста, що «це не так, як це має працювати», Мендель відповіла: «Так, саме для цього я тут працюю»

Gepostet von Схеми: корупція в деталях – RFERL am Freitag, 27. September 2019

“У згаданих випадках дії щодо обмеження доступу журналістів до президента вчиняли не працівники державної охорони, що свідчить про відсутність загроз його безпеці, а саме прессекретарка президента Юлія Мендель. Подібні дії можна розцінити як такі, що мають ознаки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”, – вважають автори звернення. 

Після інциденту з Андрушком Мендель пояснила, що не відштовхувала журналіста, а її поведінка була продиктована питаннями безпеки. У своєму дописі у фейсбуці вона згадала про напад на добровольців Аміну Окуєву та Адама Осмаєва у 2017 році, коли нападник видав себе за працівника медіа. Однак автори звернення вважають такі пояснення прессекретарки блюзнірством. 

На кінець першого місяця роботи в Офісі Президента дізналася, що купила Lexus і почепила номери зі своїм прізвищем….

Gepostet von Iuliia Mendel am Freitag, 27. September 2019

“Їй, очевидно, було відомо, що Андрушко не “вдає” журналіста”, – наголосили вони. 

Президенту Зеленському також нагадали, що відкрите спілкування з журналістами – це не лише ознака демократичності влади, а й її обов’язок.

Як відомо, медійні експерти вже не вперше обурюються поведінкою депутатів “Слуги народу” та найближчим оточенням президента Зеленського, які демонструють неповагу до роботи медіа.

Так, у серпні Медіарух “Медіа за усвідомлений вибір” застеріг команду президента Володимира Зеленського від провокацій, спрямованих проти засобів масової інформації. Тоді вони так відреагували на поширену дезінформацію про відставку голови Офісу президента Андрія Богдана та його слова, що команді очільника держави не потрібні журналісти для спілкування із суспільством.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter