“Журналісти – не суспільство?”: “Медіарух” обурений провокацією з боку команди Зеленського та неповагою до ЗМІ

Дата: 06 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Рух “Медіа за усвідомлений вибір” застеріг команду президента Володимира Зеленського від провокацій, спрямованих проти засобів масової інформації. 

Про це йдеться у заяві “Медіаруху”, до якого входять понад 30 громадських медіаорганізацій та ЗМІ. 

 

Заява є відповіддю на розповсюджену дезінформацію про відставку голови офісу президента Андрія Богдана та його слова, що команді очільника держави не потрібні журналісти для спілкування з суспільством.

Про це він сказав 3 серпня журналістці “Радіо Свобода”, коли та попросила його прокоментувати інформацію щодо його можливої відставки, яку розповсюджували медіа, публікуючи одночасно фотографії відповідної заяви на ім’я президента. За інформацією деяких видань, які опублікували цю новину, вони отримали фотографію заяви від джерела в офісі президента (за інформацією “Дзеркала тижня” та інших джерел, йдеться про заступника глави ОП Кирила Тимошенка, хоча сам він це заперечує). Наступного дня президент України Володимир Зеленський підтвердив, що Богдан, як і всі інші члени команди, написав заяву про звільнення без дати.

“Це не жарт. Я реально написав заяву на звільнення. Це мій крок стосовно мого керівництва, президента України. Крок до суспільства, а не до журналістів. Журналісти (знаєте, такі “класичні журналісти”) звикли саме себе усвідомлювати як суспільство. Але – як довела наша виборча кампанія – ми спілкуємося з суспільством без посередників. Без журналістів”, – відповів журналістці сам Богдан. 

“Медіарух” назвав заяву голови офісу Зеленського “демонстрацією нерозуміння соратниками глави держави ролі та функцій медіа у суспільстві”. 

“Готовність нової влади поширювати дезінформацію — тривожний дзвоник, що вимагає від журналістів не забувати про ретельну перевірку заяв та жорсткий контроль дій політиків. На думку президента, поширення копії цієї заяви (про звільнення Богдана – ред.) не було дезінформацією. Слід зауважити, що представники Офісу президента свідомо сприяли поширенню неправдивої новини: передали копію заяви одночасно декільком журналістам та протягом доби не підтверджували і не спростовували її достовірність. Отже, йдеться про цілеспрямовану провокацію проти засобів масової інформації”, – зазначають автори заяви. 

“Медіарух” вважає ситуацію з наданням неправдивої інформації журналістам щодо відставки Богдана цілеспрямованою провокацією. 

“Ми вважаємо маніпулятивним протиставлення безпосереднього спілкування політиків із громадянами через соціальні мережі та “опосередкованої” комунікації через ЗМІ. І те, й інше — необхідні складові прозорості політичної діяльності. Контролювати політиків, ставити їм запитання, зокрема й незручні, та добиватися відповіді — одне з головних завдань засобів масової інформації, а влада зі свого боку зобов’язана бути відкритою до медіа. Підзвітність влади суспільству через медіа не можна замінити комфортним спілкуванням народних обранців у соцмережах, адже суспільство — це не лише їхні френди та фоловери. Ми вважаємо, що президент та його команда мають зробити важливі висновки з цієї ситуації та не допускати повторення подібних заяв та дій надалі”, – підсумували вони.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter