Почесного президента ПАТ “Мотор Січ” В’ячеслава Богуслаєва затримали за підозрою в пособництві Росії

Дата: 23 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Екснардепа, почесного президента ПАТ “Мотор Січ” В’ячеслава Богуслаєва затримали за підозрою в колабораціонізмі та пособництві Росії.

Про це 23 жовтня повідомила пресслужба Служби безпеки України (СБУ).

В’ячеслав Богуслаєв. Джерело: Getty Images

Затримання відбулося в межах кримінального провадження щодо незаконного постачання підприємством “Мотор Січ” товарів військового призначення для російської штурмової авіації.

За матеріалами слідства, до оборудки причетне керівництво заводу. Посадовці діяли у змові з наближеними до Кремля представниками російської корпорації “Ростех”, яка є одним із головних виробників озброєння в Росії.

Зловмисники налагодили транснаціональні канали незаконного постачання гуртових партій українських авіадвигунів до країни-агресора.

Отриману продукцію окупанти використовували для виробництва та ремонту російських ударних вертольотів типу Мі-8АМТШ-ВН “Сапсан”, КА-52 “Алігатор” та Мі-28Н “Нічний мисливець”.

Відповідні зразки армійської авіації загарбники масово застосовували для повномасштабного вторгнення в Україну. Це підтверджено численними фактами знищення цих ворожих бойових вертольотів українськими військовими.

Для того, щоб обійти встановлені обмеження на торгівлю з РФ, організатори схеми використовували підконтрольні комерційні структури у трьох країнах Близького Сходу, Європи та Східної Азії. Ці компанії відправляли “замовлення” українському виробнику нібито для потреб закордонної сторони.

Однак після одержання військової продукції “посередники” переправляли її до Росії. Своїх іноземних спільників росіяни використовували для ремонту та обслуговування власної авіатехніки з використанням українських запчастин.

У межах розслідування СБУ встановила всіх організаторів оборудок. Зараз тривають комплексні заходи для притягнення винних до відповідальності.

83-річний В’ячеслав Богуслаєв — депутат 5–7-го скликань Верховної Ради від Партії регіонів, під час 8-го скликання — член депутатської групи “Воля народу”.

Парламентські вибори 2019 року програв кандидату від “Слуги народу”.

Публічне акціонерне товариство “Мотор Січ” — один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Розташоване в Запоріжжі. Постачає продукцію до понад 100 країн світу.

До 2014 року головним ринком збуту підприємства “Мотор Січ” офіційно була Росія. 2019-го журналісти-розслідувачі повідомляли, що “Мотор Січ” попри заборону на експорт військової техніки у РФ, продовжило постачати деталі для двигунів російській армії.

Після 2017 року для цього використовували боснійську компанію-посередника, яка відправляла вантажі з деталями для вертольотів у Росії на дві російські фірми Богуслаєва — ВКМС і ВК-МС.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter