Президент ветував законопроєкт про е-декларування, який критикували активісти

Дата: 12 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський ветував законопроєкт №9534 “Про електронне декларування”, який передбачав закриті декларації про доходи посадовців ще на рік.

Про це він повідомив у своєму офіційному телеграм-каналі.

Джерело: Офіс президента України

“Заветував прийнятий Верховною Радою закон, у якому були обмеження електронного декларування. Причину цього вето, думаю, всі чудово розуміють. Декларації мають бути відкритими одразу. Не через рік, а вже зараз реєстр треба відкривати”, – сказав президент.

Депутатам “бажано швидко” проголосувати за головну правку – про відкриті декларації, наголосив він.

Нагадаємо, що нардепи ухвалили вказаний документ 5 вересня і зробили це з низкою правок, які активісти та правники назвали шкідливими. До прикладу, закрили реєстр декларацій ще на рік, що обурило суспільство. 

Уже наступного дня петиція із закликом до Зеленського ветувати ухвалений Верховною Радою законопроєкт про е-декларування, що закриває реєстр від громадськості ще на рік, набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. Їх зібрали всього за три години. Станом на ранок 12 вересня її підписали вже 83 854 користувачі та користувачки.

Зеленський, якого одразу після голосування у Верховній Раді закликали повернути законопроєкт про відновлення декларування нардепам на новий розгляд, сказав, що вирішить, що робити з документом, після консультацій із віцепрем’єркою з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.

Ветувати законопроєкт очільника держави також закликали депутати Європарламенту.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter