Президент Ірану скасував інтерв’ю з журналісткою CNN після того, як вона відмовилася надіти хустку

Дата: 23 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Президент Ірану відмовився від заздалегідь запланованого інтерв’ю з ведучою міжнародних новин CNN на Генеральній Асамблеї ООН у Нью-Йорку через те, що вона не захотіла надіти хустку.

Про це повідомляє CNN.

Фото: CNN

Приблизно через 40 хвилин після запланованого початку інтерв’ю, коли Ібрагім Раїсі запізнювався, його помічник повідомив ведучій, що президент запропонував їй надіти хустку. Крістіан Аманпур відмовилася.

Жінка виросла в Тегерані та вільно розмовляє фарсі. Тож вона наголосила, що носить хустку під час репортажів в Ірані, щоб відповідати місцевим законам і звичаям. Водночас вона відмовилася покривати голову для проведення інтерв’ю з іранським посадовцем за межами країни.

“Тут, у Нью-Йорку чи будь-де за межами Ірану, жоден президент Ірану ніколи не просив мене носити хустку. Я брала інтерв’ю в кожного з них починаючи з 1995 року”, – розповіла вона у програмі CNN “Новий день”.

Аманпур зазначила, що дуже ввічливо відмовилася “від свого імені, від імені CNN і журналісток у всьому світі, оскільки надягання хустки не є обов’язковим”. Однак помічник Раїсі ясно дав зрозуміти, що інтерв’ю, яке мало стати першим для президента Ірану в Америці, не може відбутися, якщо вона не надягне хустки. Він назвав це “актом поваги”, зважаючи на священні місяці мухаррам і сафар, і згадав про “ситуацію в Ірані”, натякаючи на протести, що охопили країну.

Журналістка також планувала поставити Раїсі запитання щодо смерті 22-річної Махси Аміні та протестів, а також ядерної угоди та підтримки Іраном Росії в Україні, однак сказала, що їй довелося скасувати інтерв’ю.

Відомо, що іранське законодавство вимагає від усіх жінок носити головний убір і вільний одяг у громадських місцях. Це правило діє в Ірані з часів Ісламської революції 1979 року і воно є обов’язковим для кожної жінки в країні, включно з туристами, політичними діячами та журналістами.

Нагадаємо, що мешканка Ірану Махси Аміні впала в кому, а згодом померла після того, як її затримала поліція моралі за порушення правил носіння хіджабу. Правоохоронці заперечують, що Аміні побили у відділку поліції. Раніше там заявляли, що в Аміні стався серцевий напад після того, як її доставили до відділку для “навчальної бесіди”. Однак родичі дівчини кажуть, що у неї не було захворювань серця.

Через загадкову смерть жінки в Ірані почалися мітинги. Станом на 20 вересня там вже загинули пʼятеро протестувальників. Двоє людей були вбиті, коли сили безпеки відкрили вогонь по протестувальниках у курдському місті Сакез – рідному місті померлої жінки. Ще двоє загинули в місті Дівандаррех, а пʼята людина – в Деголоні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter