В Ірані на протестах через смерть арештованої за хіджаб жінки загинули пʼятеро мітингувальників

Дата: 20 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

В Ірані пʼятеро людей загинули під час протестів через смерть 22-річної Махсі Аміні, яку затримали правоохоронці за порушення правил носіння хіджабу. 

Про це повідомляє Washington Post із посиланням на дані правозахисної організації Hengaw.

Жінки на протесті в Тегерані 19 вересня. Фото: Абедин Тахеркенаре / EPA-EFE / Shutterstock

Мітинги через загадкову смерть жінки супроводжувалися зіткненнями з правоохоронцями. Протести почалися в день похорону – 16 вересня – і охопили декілька міст, включно зі столицею Тегераном.

За інформацією Hengaw, двоє людей були вбиті, коли сили безпеки відкрили вогонь по протестувальниках у курдському місті Сакез – рідному місті померлої жінки. Ще двоє загинули в місті Дівандаррех, а пʼята людина – в Деголоні. 

Влада Ірану загибель протестувальників не підтверджує. Напівофіційне інформагентство Far News Agency стверджує, що демонстранти були розігнані поліцією, деякі були заарештовані. 

Раніше ZMINA писала, що Аміні померла через кілька днів після того, як була затримана за порушення правил носіння хіджабу. Свідки стверджують, що її били в автозаку, після чого вона впала в кому.

Правоохоронці стверджують, що в неї був серцевий напад, але рідні заперечують, що Аміні мала проблеми зі здоровʼям. 

Деякі жінки, які прийшли на похорон вшанувати памʼять Аміні, знімали хіджаби на знак протесту. Частина людей також пішла з мітингом до місцевої адміністрації, але охорона відкрила вогонь по протестувальниках. Іранці повідомляли також, що після появи звісток про смерть заарештованої Аміні в країні раптово став зникати інтернет. 

Нагадаємо, що носіння чадри, хіджабу чи накидки, яка закриває руки, є обовʼязковим в Ірані після ісламської революції 1979 року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter