Президент Хорватії Зоран Міланович поставив під сумнів територіальну цілісність України. МЗС України відреагувало

Дата: 31 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Хорватії Зоран Міланович зробив проросійську заяву, у якій він заперечив територіальну цілісність України, закликавши не порівнювати Сербію з Росією та ситуації в Косово і Криму.

Про це інформує RTS
 
Зоран Міланович

“Поки ви не зрозумієте, що Сербія і Росія – це не одне і те ж? Що це, на жаль, болісний факт і небезпека. Ми анексували Косово. Ми і міжнародна спільнота. Його забрали в Сербії. Хто це зробив, як не ми? Хіба ми визнали Косово? Це не анексія, а узурпація. Як це називається? Вилучення”, – сказав він.

За його словами, це концепція, в якій хтось вважає, що має право.

“Те саме стосується Криму – Крим ніколи більше не буде Україною. Це те, що говорять провідні німецькі генерали”, – сказав Міланович, додавши, що там гинуть тисячі людей.

Водночас журналісти нагадали Мілановичу про помилковість його оцінки щодо того, що Росія ніколи не нападе на Україну, тому що в неї не досить солдатів. Але Міланович повторив, що був правий.

“Не досить. Це було погане рішення Росії, тому що вони думали, що влада (в Україні. – Ред.) впаде”, – сказав він.

Міністерство закордонних справ України назвало неприйнятними висловлювання президента Хорватії. 

“Цікаво, чи зміг би Зоран Міланович стати президентом своєї країни з такою риторикою в 1990-х роках, коли Хорватія боролася за збереження своєї державності? Чи погодилися б його виборці закрити очі на окупацію частини території їхньої країни? Сумніваюся. Нагадаю, що через зовнішню агресію Хорватія могла втратити третину своїх земель. Однак завдяки героїчній боротьбі хорвати змогли захистити незалежність своєї держави”, – написав речник МЗС Олег Ніколенко на своїй фейсбук-сторінці.

МЗС вважає неприйнятними висловлювання президента Хорватії, який фактично поставив під сумнів територіальну цілісність України, зазначив Ніколенко.

Речник МЗС заявив, що Україна високо цінує та дякує уряду Хорватії і хорватському народу за непохитну підтримку українців в боротьбі проти агресії Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter