Президент Болгарії підписав закон про заборону “пропаганди” ЛГБТ у школах

Дата: 17 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

15 серпня у Болгарії президент Румен Радев підписав закон про заборону “пропаганди” ЛГБТ у школах, попри протести та заклики правозахисників накласти вето. 

Про це пише болгарська служба “Радіо Свобода”.

Прайд у болгарському місті Софія, 2019 рік. Фото: The Sofia Globe

Як зазначається, законодавчі зміни викликали протести та звернення низки організацій та активістів до президента Радєва з проханням накласти вето на новий закон, який забороняє “пропаганду, заохочення або підбурювання” в системі освіти “ідей і поглядів, повʼязаних з нетрадиційною сексуальною орієнтацією та/або гендерною ідентичністю, відмінною від біологічної“. Не підписувати закон Радєва також закликав комісар Ради Європи з прав людини Майкл О’Флаерті.  

Сотні професорів вищих навчальних закладів Болгарії підписали відкритий лист до президента з вимогою накласти вето на законопроєкт.

У листі йдеться про те, що зміни спрямовані на вирішення “проблеми, якої не існує” в болгарській шкільній системі, а натомість “нормалізують політичні атаки” на ЛГБТ-спільноту.

Сотні людей вимагали відставки Радева на акції протесту в Софії 15 серпня. Одночасно в іншому місці столиці проходив контрпротест проросійської ультраправої партії “Відродження”, яка й запропонувала проголосувати за цю поправку.

Депутати також проголосували за іншу поправку до закону про освіту, яка визначає “нетрадиційну сексуальну орієнтацію” як “відмінне від загальноприйнятих і усталених уявлень”.

Зазначається, що прихильники партії вважають, що нові поправки відображають дух конституції Болгарії, яка передбачає, що шлюб укладається тільки між чоловіком і жінкою і ґрунтується на православних християнських цінностях.

Своєю чергою місцеві та міжнародні ЛГБТ-групи заявили, що формулювання болгарських законодавчих змін має схожість із законами про “ЛГБТ-пропаганду” в Росії та Угорщині, які були розкритиковані правозахисними групами за порушення свободи вираження поглядів і сприяння дискримінації та зловживанням щодо ЛГБТ-людей.

Нагадаємо, 7 серпня, болгарський парламент підтримав ініціативу проросійської партії “Відродження” щодо заборони так званої “пропаганди нетрадиційної сексуальної орієнтації” в навчальних закладах.

А вже наступного дня, 8 серпня у Болгарії відбувся протест проти нової поправки до закону, що забороняє “ЛГБТ-пропаганду” в школах. Захід організували феміністичні, ЛГБТІК+ та інші правозахисні організації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter