Представники Омбудсмана зустрілись з посадовцями Полтавщини, щоб нагадати про права людини під час мобілізації

Дата: 23 Липня 2024
A+ A- Підписатися

У Полтавській області представники Уповноваженого Верховної Ради з прав людини провели зустріч з керівництвом тамтешньої обласної військової адміністрації, районних військових адміністрацій, районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, військової служби правопорядку, прокуратури та поліції. На зустрічі обговорювали дотримання прав громадян під час мобілізації. 

Про це розповів Омбудсман. 

Фото: Офіс Омбудсмана

Питання дотримання конституційних прав і свобод громадян під час призову на військову службу, а також подальшої їхньої участі у відсічі та стримуванні збройної агресії проти України, як наголошує Уповноважений, перебувають на його особистому контролі. 

Під час нарад з посадовцями на Полтавщині представники Омбудсмана зосередили їхню увагу на “неухильному виконанні порядку проведення мобілізаційних заходів, а також додержання прав громадян під час проведення заходів оповіщення, надання відстрочки від призову на військову службу, медичного огляду, оформлення призову та відправлення призваних громадян до місць проходження військової служби”.

“За результатами зустрічей також будуть надані відповідні рекомендації щодо посилення уваги за процесами додержання прав громадян під час мобілізації”, – звітують в офісі Омбудсмана. 

Загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року. Її, як і режим воєнного стану, періодично продовжують на 90 днів. За цей час у медіа з’явилося чимало новин про порушення прав військовозобов’язаних, наприклад про силові затримання, побиття та навіть смерті. На деякі з цих випадків реагує Омбудсман. 

Методи мобілізації вже обговорювали в оборонному комітеті Ради, але зробили це лише після того, як на вулиці повістку отримав нардеп. 

Аналіз українських медіа показує, що спроби об’єктивно висвітлити тему мобілізації в ЗМІ часто наражаються на закиди в підігруванні ворогу, тож журналісти обмежуються ретрансляцією офіційних повідомлень. Це, своєю чергою, створює простір для чуток та фейків.

Нагадаємо, торік Омбудсман отримав 5 тисяч звернень, що стосуються прав військовослужбовців та військовозобов’язаних. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter