Правозахисники занепокоєні можливою ескалацією насильства над ромами на Київщині 

Дата: 22 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися
Низка українських правозахисних організацій звернулася до правоохоронних органів через занепокоєння щодо можливої ескалації насильства над ромами на Київщині. 
 
Про це йдеться у зверненні, опублікованому на фейсбук-сторінці міжнародної організації Freedom House. 
 

У заяві зауважують, що майже тиждень тому розвинувся конфлікт між ромами та кількома ультраправими організаціями в місті Ірпінь, що під Києвом. Приводом став напад двох неповнолітніх ромів на Павла Поліщука, волонтера української армії, який працює в кафе, що належить Андрію Медведьку, ексчлену праворадикальної організації “С14”, повідомляють у заяві. 

У ній додають, що Коаліція ромських неурядових організацій України засудила розпалювання ворожнечі та ненависті. Правозахисники звернулися до Секретаріату Уповноваженої Верховної ради з прав людини та Міністерства внутрішніх справ України з проханням відреагувати на ситуацію в межах законодавства. 
 
Правозахисні організації заявили також про свою готовність обговорити з місцевими органами влади шляхи недопущення нападів на ґрунті ненависті та запобігання їм.
 
“Freedom House солідарна з правозахисниками та звертається до правоохоронних органів, Управління дотримання прав людини Національної поліції України, поліції Київської області [з проханням] забезпечити охорону громадського порядку, не допустити застосування насильства і мови ворожнечі та належним чином розслідувати інциденти насильства на ґрунті ненависті”, – зазначають у зверненні. 
 
Заяву підписали Центр прав людини ZMINA, Конгрес національних громад України, Правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ”, Громадська організація “Правозахисний ромський центр”, Truth Hounds, Експертний центр з прав людини, Українська фундація правової допомоги, “Точка опори ЮА”, “Україна без тортур” та “Юридична сотня”. 
 
Нагадаємо, що 17 жовтня в Ірпені, що в передмісті Києва, близько сотні представників праворадикальних та націоналістичних організацій вийшли на акцію протесту проти ромів, що живуть у місті. Її спричинив напад двох неповнолітніх ромів на 22-річного волонтера, що допомагає українській армії. Від учасників події, зокрема, лунали дискримінаційні висловлювання та заклики до насильства стосовно ромського населення в разі, якщо нападники на “колінах не вибачаться перед потерпілим та українським народом”. Також під час протесту ромів звинувачували в розповсюдженні наркотиків у місті, а поліцію – в “кришуванні” наркоторгівлі.  
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter