Правозахисники закликають владу підтримати справедливе фінансування Суспільного на наступний рік

Дата: 05 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Правозахисники закликають Міністерство фінансів України, а разом з тим і парламент підтримати фінансування Суспільного на наступний рік. 

Відповідну заяву опублікували на сайті “Реанімаційного пакета реформ”. 

Фото: Суспільне

Закон про суспільні медіа в Україні передбачає, що мовник має отримувати 0,2% загальних видатків Державного бюджету за попередній рік. Що означає 5 мільярдів 2024 року й понад 6 мільярдів – 2025 року.

Автори звернення пропонують фінансувати Суспільне наступного року за формулою 0,2% видатків бюджету за вилученням видатків на оборону (тобто 0,09% видатків держбюджету за 2024 рік), що становить близько 2,8 мільярда гривень.

“Це менше половини від гарантованого законом фінансування. Така сума – не про розвиток, але вона дозволить компанії стабільно функціонувати, виробляти контент, зокрема із залученням гравців ринку, оплачувати гідну оплату праці і забезпечувати виконання завдань, передбачених законом”, – пояснюють правозахисники. 

Підписанти заяви наголошують, що збереження Суспільного – це питання збереження демократії. 

“Ця війна направлена на знищення ідентичності, саме тому агресор витрачає надзвичайно багато коштів на просування свого порядку денного і, звісно, дезінформації. З огляду на обмежені ресурси Україна може діяти лише асиметрично: продукуючи свій контент і свій порядок денний. Саме тому справедливе фінансування Суспільного в межах, що дозволять максимально наблизити оплату праці та забезпечити ті видатки, що є необхідними для стабільного функціонування, – це заклик про збереження однієї з ключових інституцій для збереження демократії в цілому”, – додають вони. 

Нагадаємо, що цього року Суспільне вийшло з телемарафону “Єдині новини”.

Марафон створили на початку повномасштабного вторгнення, але з часом довіра до нього почала стрімко падати. Посадовці не перерозподіляють грошей на його фінансування, бо вважають “Єдині новини” вагомим складником протидії російській агресії. 

Водночас третина українців вважає, що телемарафон обмежує свободу слова та плюралізм думок. Аналіз ефірів марафону показує, що переважно коментаторами в ньому є депутати від президентської партії “Слуга народу”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter