Правозахисники вимагають від МКС видати ордери на арешт російських пропагандистів та Медведєва

Дата: 06 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародна федерація прав людини (FIDH) спільно з Харківською правозахисною групою (ХПГ), Центром громадянських свобод (ЦГС), а також російськими недержавними організаціями надіслали повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) про ймовірне вчинення шістьма громадянами Росії злочину проти людяності. 

Про це розповіли на сайті FIDH. 

Ілюстраційне зображення

Мова йде про колишнього президента РФ Дмитра Медведєва, пропагандистів Володимира Соловйова, Маргариту Симоньян, Дмитра Кисельова та Сергія Мардана, а також російського посадовця Олексія Громова. Вони, як йдеться у повідомленні, створили кампанію з розповсюдження ненависті, щоб виправдати міжнародні злочини, вчинені в Україні. 

Для повідомлення до МКС правозахисники проаналізували 500 годин російської пропаганди. 

“У 110-сторінковому повідомленні виявлено понад 300 тверджень, які становлять мову ненависті, рівнозначну злочину проти людяності”, – кажуть правозахисники. 

Серед прикладів мови ворожнечі, яку розпалюють шестеро вищезгаданих осіб, автори подання навели висловлювання з прямими закликами до насильства проти українців, наприклад, про спалення живцем від Мардана. Згадали й про приклади дегуманізації та приниження українців, що постійно звучать в ефірах пропагандистів: “хробаки”, “зомбі”, “негідники”, “бридота”, “бруд”, “покидьки”, “пухирі”, “нацисти”, “сатаністи”

Ілюстраційне зображення. Фото: RIA/SCANPIX

У поданні йдеться також про поширену практику росіян записувати відео із затриманими людьми. ZMINA детально розбиралась, для чого вони роблять це. 

Згадали й про істориків, які долучились до пропагандистської кампанії у РФ, наприклад, створюючи підручник з брехливими тезами щодо історії України. 

Риторика ненависті зіграла вирішальну роль у злочинній кампанії Росії в Україні. Наші організації вважають, що в контексті злочинів проти людяності мова ненависті є окремим правопорушенням, яке потребує більшої уваги з боку Міжнародного кримінального суду. Наше повідомлення містить достатньо доказів, що підтверджують необхідність подальшого розслідування цих дій і зрештою видання ордерів на арешт”, – каже Ілля Нузов, керівник відділу міжнародного правосуддя FIDH.

Нагадаємо, що українські правоохоронці розглядають російську пропаганду як складову агресії, а експерти Комісії ООН з розслідування порушень в Україні вважають, що російські пропагандисти можуть підбурювати до геноциду українців. 

ZMINA дослідила історії двох нацистських пропагандистів, яким після Другої світової довелося відповідати за скоєне. 

Фотографія обкладинки: сepa.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter