Правозахисники вимагають посилити громадський контроль за діяльністю СБУ

Дата: 08 Травня 2020
A+ A- Підписатися

Неурядові організації закликали владу посилити громадський контроль за діяльністю Служби безпеки України, внісши зміни до відповідного президентського законопроєкту.

Про це повідомили на сторінці Українського інституту з прав людини. 

СПІЛЬНА ЗАЯВАнеурядових організацій щодо необхідності посилення громадського контролю за діяльністю Служби безпеки…

Опубліковано Український інститут з прав людини Пʼятниця, 8 травня 2020 р.

10 березня президент Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту документ, у якому, за словами правозахисників, нівелюють роль громадськості щодо контролю за діяльністю служби. Так, у статті 51 законопроєкту, що порушує питання громадського контролю, містяться норми, які мають здебільшого відсильний характер.

“У законопроєкті взагалі не запропоновано реальних механізмів здійснення громадського контролю за діяльністю служби, можливості проведення консультацій з громадськістю, залучення громадян до конструктивного діалогу та партнерства, участі громадськості в процесі прийняття рішень, формуванні та реалізації державної політики у сфері державної безпеки”, – розповіли автори звернення.

Вони зауважують, що традиційною для України формою участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики є функціонування при державних органах тимчасових консультативно-дорадчих органів – громадських рад. Однак, як засвідчив проведений аналіз, наразі така рада функціонує лише в одному регіональному управлінні служби.

Нагадаємо, що реформа СБУ була однією з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні минулого року. Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Зміни, які чекають на відомство, посадовці називали “наймасштабнішими” за часи незалежності, однак експерти кажуть – обіцяна реформа лише закріплює радянську систему роботи

На початку поточного року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який, за словами експертів, посилить слідчі повноваження СБУ та фактично дозволить відомству працювати над розслідуванням практично будь-яких справ. 

Згодом у СБУ розповіли, як має їх змінити президентський законопроєкт. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter