Парламент може дозволити СБУ розслідувати будь-які справи, пов’язані з нацбезпекою

Дата: 09 Січня 2020
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2678, який посилить слідчі повноваження СБУ та фактично дозволить відомству працювати над розслідуванням практично будь-яких справ. 

Про це повідомили в Центрі протидії корупції. 

Автором документа став депутат від “Слуги народу” Валерій Колюх, який відомий тим, що до обрання у Верховну Раду працював помічником екснардепа Олександра Онищенка та низки представників Партії регіонів. 

Законопроєкт передбачає, що за рішенням, наприклад, керівника слідчого відділу СБУ та прокурора в справі до відомства передаватимуть будь-яку справу, якщо, на думку цих осіб, вона загрожує національній безпеці. 

На думку експертів, запропоновані зміни суперечать задекларованій реформі СБУ, про яку ще минулого року розповідали представники влади та яку закликали провести правозахисники й міжнародні партнери.

“Функція слідства взагалі не властива спецслужбам. Завдання СБУ полягає у виявленні загроз державній безпеці, щоб їх попередити. З нереформованою службою можливість забирати собі будь-яку справу може бути засобом впливу або торгів”, – розповідає членкиня правління Центру протидії корупції Олена Щербан

За словами голови правління Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, до справ, які загрожують національній безпеці та які потенційно можуть передати до СБУ, можна зарахувати дуже багато відомих кейсів. 

“Якщо взяти справи НАБУ, то державній безпеці загрожує кожна друга справа. Це і “Роттердам+”, і справа екснардепа Миколи Мартиненка, бо вони пов’язані з енергетикою, чи, наприклад, газова справа Онищенка“, – наголошує він. 

Чергова прекрасна історія від СБУшного лобі в Слузі Народу. Сідайте зручніше, вас здивує їх безбашенна наглість…

Gepostet von Vitaliy Shabunin am Donnerstag, 9. Januar 2020

Як відомо, на початку жовтня президентові Володимиру Зеленському подали проєкт нової редакції Закону “Про Службу безпеки України”. Реформа СБУ була однією з вимог, які до нової влади поставили правозахисники ще в липні цього року.

Експерти тоді зазначали, що відомство успадкувало багато притаманних радянській спецслужбі функцій та працює практично без будь-якого контролю за своєю роботою. Закликав нову владу реформувати СБУ й Генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Зміни, які чекають на відомство, чиновники називали “наймасштабнішими” за часи незалежності, однак експерти кажуть – обіцяна реформа лише закріплює радянську систему роботи

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter