Правоохоронці розслідують 19 справ про вбивства журналістів росіянами під час повномасштабного вторгнення

Дата: 06 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці розслідують 19 справ щодо вбивств журналістів росіянами на території України під час повномасштабного вторгнення.

Про це пише Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на відповідь Офісу генерального прокурора на запит медійників.

Джерело: UNESCO

ІМІ запросив інформацію, що стосувалася стану розслідувань убивств журналістів, які загинули під час виконання професійних обов’язків або як цивільні жертви обстрілів.

За даними прокуратури, станом на 6 жовтня 2023 року розслідується 17 проваджень за частиною 2 статті 438 Кримінального кодексу України – “Порушення законів та звичаїв війни”. Ці провадження стосуються вбивств Брента Рено, П’єра Закревського й Олександри Кувшинової (одна справа), Євгена Сакуна, Оксани Бауліної, Мантаса Кведаравічюса, Фредеріка Леклерка Імхоффа, Богдана Бітіка, Армана Солдіна, Віктора Дєдова, Лілії Гумянової, Євгена Баля, Романа Нежиборця, Зореслава Замойського, Наталії Харакоз, Павла Лі, Віри Гірич та Оксани Гайдар.

Одне провадження – щодо вбивства фотографа-документаліста Макса Левіна – розслідується за статтею 115 ККУ “Умисне вбивство”.

І ще одне – за частиною 5 статті 426-1 ККУ – “Перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень”, воно стосується вбивства Ділербека Шакірова.

Кримінальне провадження щодо смерті харківського фотографа, відеоблогера Ігоря Гуденка, що було порушене за статтею 115 ККУ, закрите, оскільки встановлено, що він загинув від природних причин.

За даними ІМІ, станом на жовтень 2023 року від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну загинули 67 журналістів, 10 з них – під час виконання професійних обов’язків. Загалом окупанти скоїли 536 злочинів проти медіа та журналістів в Україні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що знімальна група португальського телеканалу RTP потрапила під російський обстріл у Харкові. Автівка журналістів сильно пошкоджена.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter