Правоохоронці оголосили підозру протоієрею РПЦ із Криму за постачання дронів окупаційній армії

Дата: 21 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України повідомила про підозру керівнику військового відділу Кримської митрополії Російської православної церкви, експротоієрею Сімферопольської та Кримської єпархії УПЦ (МП) Дмитру Юрійовичу Кроткову (Dmytro Krotkov, Dmitrii Krotkov).

Про це інформують пресслужба СБУ та пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим.

Дмитро Кротков (ліворуч). Фото з соцмереж

Слідчі повідомили, що чоловік організував у Криму збір коштів на потреби російської армії. На ці гроші Кротков закуповує ударні дрони, тепловізори, портативні радіостанції та антидронові рушниці, які потім особисто відвозить російським військовим на фронт.

За даними слідства, він підтримав російську владу ще під час її військової операції із захоплення Кримського півострова, коли був настоятелем храму УПЦ (МП) у Сімферополі.

Разом із росіянами він намагався блокувати бригаду берегової оборони ЗСУ в Перевальному, закликаючи їх здатися та перейти на бік окупаційних військ.

Після окупації півострова Кротков отримав посаду у Кримській митрополії РПЦ. А в листопаді 2023 року він отримав медаль Міноборони РФ “За віру та служіння Батьківщині”.

Як писав у своєму розслідуванні Центр журналістських розслідувань, 44-річний сімферополець Кротков, настоятель храму при главку МНС Росії у тимчасово окупованому Криму керує “Спеціальним гуманітарним центром Кримської митрополії”, створеним у квітні 2023 року “для допомоги нужденним у зоні СВОі Так росіяни називають свою геноцидальну війну проти українського народу. та біженцям”

“На підставі зібраних доказів, слідчі Служби безпеки повідомили Дмитру Кроткову про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Оскільки зловмисник переховується на тимчасово окупованій території України, тривають комплексні заходи, щоб притягнути його до відповідальності за злочини проти нашої держави”, – мовиться у повідомленні СБУ.

Санкція статті передбачає до дванадцяти років ув’язнення. 

Нагадаємо, на початку листопада поточного року патріарху Кирилу заочно повідомили про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовуванні російської агресії та плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни.

Раніше ZMINA повідомляла, що цього року журналісти у Швейцарії в документах поліцейського архіву знайшли підтвердження тому, що Гундяєв у 1970-х працював на КДБ під псевдонімом Михайлів у країні. 

У березні 2023 року Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що Російська православна церква розділяє відповідальність за злочини війни, що розв’язала Російська Федерація проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter