Патріарх Варфоломій звинуватив Російську православну церкву у воєнних злочинах в Україні

Дата: 24 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що Російська православна церква розділяє відповідальність за злочини війни, що розв’язала Російська Федерація проти України.

Про це він заявив на конференції в литовському парламенті у Вільнюсі, інформує Reuters

Литовська прем’єр-міністерка Інгрида Симонітє та Вселенський патріарх Варфоломій з Константинополя зустрілися в будівлі уряду Литви у Вільнюсі, Литва, 21 березня 2023 року

За словами патріарха, російська влада використовує церкву як “інструмент для досягнення своїх стратегічних цілей”.

Церква і державне керівництво Росії співпрацювали у злочині агресії й розділяють відповідальність за злочини, що виникли в результаті, такі як шокуюче викрадення українських дітей…” – сказав Вселенський патріарх. 

Він переконаний, що міжрелігійний діалог “повинен зосередитися на способах протистояти та нейтралізувати здатність керівництва Московського патріархату чинити розкол (у церкві) і теологічно легітимізувати злочинну поведінку”.

Варфоломій додав, що він готовий допомогти у післявоєнному “духовному відродженні” Росії.

Як відомо, патріарх РПЦ Кирило (Гундяєв) благословляв вторгнення Росії в Україну.

Раніше Кирило заявляв, що молоді росіяни “здійснюють подвиг”, убиваючи українців. Він також сказав, що смерть на війні проти України “змиває всі гріхи”.

Нагадаємо, що міжнародна правозахисна організація “Права людини без кордонів” закликала Міжнародний кримінальний суд засудити патріарха Московського і всієї Росії Кирила за воєнні злочини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter