Правозахисники закликали Міжнародний кримінальний суд засудити патріарха Кирила за воєнні злочини

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародна правозахисна організація “Права людини без кордонів” закликала Міжнародний кримінальний суд засудити патріарха Кирила за воєнні злочини.

Про це йдеться у перекладі відповідного звернення, опублікованого на сайті Євромайдан SOS. 

Так, “Права людини без кордонів” закликала прокурора Міжнародного кримінального суду Каріма Хана притягнути до персональної відповідальності та засудити Володимира Гундяєва, відомого як патріарх Московський і всієї Росії Кирило, за розпалювання, виправдовування, підбурювання і пособництво воєнним злочинам (ст. 8 Римського статуту) та злочинам проти людяності (ст. 7 Римського статуту). Вже скоєних і тих, що продовжують вчиняти російські військові в Україні.

Організація також зібрала декілька публічних заяв, зроблених патріархом Кирилом до та після оголошення російської “спеціальної операції” в Україні, якими він підбурював вторгнення в Україну, подальші воєнні злочини та злочини проти людства.

23 лютого 2022 року, за день до вторгнення в Україну, патріарх Московський і всієї Росії, Кирило, привітав російського президента Володимира Путіна з днем захисника вітчизни:

“Я сердечно вітаю вас із днем захисника вітчизни… Я бажаю вам міцного здоровʼя, душевного спокою та рясної допомоги від Господа у вашій високій і відповідальній службі народу Росії. Російська православна церква завжди прагнула робити значний внесок в патріотичне виховання співвітчизників, вбачаючи у військовій службі дієвий прояв євангельської любові до ближніх, приклад вірності високим моральним ідеалам правди та добра”. 

27 лютого 2022 року після початку вторгнення в Україну під час проповіді, яка відбулася в Храмі Христа Спасителя в Москві, патріарх благословив російських солдат, які воюють в Україні за “русский мир” та святу Русь:

“Нехай Господь оберігає російську землю… землю яка тепер включає і Росію, і Україну, і Білорусь, і інші племена й народи.”

Патріарх засуджував тих, хто бореться проти “історичної єдності Росії та України”, називаючи їх “злими силами”.

Він молив Бога щоб вороги святої Росії були переможені:

“Не дай Боже, щоби нинішня політична ситуація у близькій до нас братській Україні була направлена на те, щоби злі сили, які завжди боролись проти єдності Русі і російської церкви, отримали верх”, – сказав він.

Називаючи українських захисників “силами зла”, патріарх Кирило надав своє благословення і канонічне виправдання путінській “спеціальній операції” в Україні і подальшим масовим вбивствам.

Згідно з аргументацією патріарха Кирила, причиною вважати українців “силами зла є нібито їхня підтримка декадентських звичаїв, імпортованих із Заходу”.

6 березня 2022 року він дав проповідь на Прощену неділю, де згадав російську військову операцію в Україні:

“Вісім років відбуваються спроби знищити те, що існує на Донбасі. А на Донбасі існує відкидання, фундаментальне відкидання так званих цінностей, які сьогодні пропонуються тими, хто претендує на світову владу. Сьогодні існує такий тест на лояльність до цієї влади, такий собі квиток до “щасливого” світу, світу надмірного споживання, світу видимої “свободи”. Знаєте що це за тест? Цей тест дуже простий і одночасно жахливий – це гей-парад. Вимоги до багатьох провести гей-парад є тестом на лояльність до цього дуже могутнього світу; і ми знаємо, що якщо люди або країни відкидають ці вимоги, то вони не входять до того світу, вони стають для нього чужими”.

Він також сказав, що “русский мир” та Свята Русь ніколи не терпітимуть на їхній землі тих, хто живе за правилами або толерує таку “декадентcьку цивілізацію”:

“Ми нікого не засуджуємо, ми нікого не запрошуємо піднятися на хрест, ми просто кажемо собі: ми будемо вірні слову Божому, ми будемо вірні його закону, ми будемо вірні закону любові і справедливості, і якщо ми побачимо порушення цього закону, ми ніколи не будемо миритися з тими хто руйнує цей закон, стираючи межу між святістю та гріхом, і тим більше з тими хто пропагує гріх”, – зазначив патріарх.

Він продовжив: “все сказане означає, що ми вступили в боротьбу, яка має не фізичне, а метафізичне значення.”

Таким чином, патріарх вважає, що територія Донбасу та інші українські регіони, які “належать” святій Русі, мають бути очищені від “ворогів” – тих хто підтримує “західні декадентські цінності” тощо.

У своїй проповіді від 6 березня, патріарх “святої Росії” закликав до боротьби “за людське спасіння”:

“Тому те, що сьогодні відбувається в сфері міжнародних відносин має не тільки політичне значення. Мова йде про щось інше і набагато важливіше ніж політика. Мова йде про людське спасіння, про те, де опиниться людство, з якого боку від Бога рятівника, який приходить до світу як Суддя та Творець, з правого чи з лівого”. 

Зокрема, стверджуючи, що народ Донбасу бореться за збереження свої віри:

“Сьогодні, наші брати на Донбасі, православні люди, безумовно страждають, і ми не можемо не бути з ними, в першу чергу в молитві. Необхідно молитися, щоб Господь допоміг їм зберегти православну віру, не піддатися на спокуси”.

Таким чином, патріарх Кирило підтримав путінську “операцію” з очищення в Україні, прирівнявши її до духовного очищення України, релігійної чистки та хрестового походу, вважають правозахисники. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter